Publicerad 2022-07-29

Påminnelse: 14 augusti är sista dagen att nominera till kulturpriset och idrottsledarpriset

Nominera någon som du tycker borde få ett pris för sina insatser inom kultur eller som idrottsledare.

Bild på händer som formar ett hjärta

Östersunds kulturpris

Kulturpriset är till för att lyfta fram och hedra person/er som gjort viktiga insatser inom kulturens område. Priset består av diplom, en prissumma på 10 000 kronor och en miniatyr av flöjtspelerskan ur Thomas Qvarsebos skulpturgrupp Kören på Stortorget.

Östersunds idrottsledarpris

Idrottsledarpriset är till för att lyfta fram och hedra idrotts­ledare i Östersunds kommun, vars ledar­skap, engagemang och kunskap har stor betydelse för barn och ungdomars möjligheter att utöva idrott inom idrotts­rörelsen i kommunen. Priset består av diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Nominera direkt via e-tjänsten

Du nominerar via e-tjänst. Du behöver skriva en motivering till varför personen du nominerar ska få priset. Beredningsgruppen har rätt att utse pristagare till Östersunds kulturpris även om personen ifråga inte blivit nominerad.

Nominera till Östersunds kulturpris

Nominera till Östersunds idrottsledarpris

Priserna kan inte sökas för egen del.

Sista nomineringsdag: 14 augusti.


Förra årets pristagare och motiveringar

Idrottsledarpriset 2021 gick till Bengt Boogh, Östersund-Frösö Fäktklubb, med motiveringen­:

Trots att Bengt är knappt 50 år har han nästan 30 års ledarerfarenhet bakom sig. Det som sticker ut är hans ledarfilosofi, från vad den var och till vad den har blivit. Från ledare inom flygvapnet till ledare inom idrotten via utbildningar inom både Bosöns folkidrottsskola och GIH:s elittränarutbildning. Det vi ser idag är en ambitiös idrottsledare som är mycket mån om sin klubb och sina medlemmar. Alla får samma chans att träna utifrån sina ambitioner och förutsättningar. Sammanhållningen bland fäktarna är unik i Sverige. Östersund-Frösö Fäktklubb har många andra klubbars ögon på sig som med avund ser på en välmående klubb med många medlemmar, där mjuka värden skattas högt av Bengt. Han flyttade fokus från medaljjakt till att jobba långsiktigt och inte bara träna upp fäktare bara för sakens skull, utan hellre att fler ska få chansen till en meningsfull fritid inom fäktsporten. Att ge möjlighet för medlemmarna växa som fäktare och även som människor”.

Kulturpriset 2021 gick till Drejeriet med motiveringen:

”I över 30 år har konsthantverkskooperativ Drejeriet via sin butik i centrala Östersund erbjudit konst och konsthantverk av hög kvalitet. Drejeriet startades1987 med fem medlemmar som idag har vuxit till femton som alla bor och verkar eller har nära anknytning till Jämtland/Härjedalen. I sitt galleri visar de glas och keramik av samtida professionella konstnärer och konsthantverkare, både lokala som nationella. Butik och galleri utgör en av Östersunds intressantaste kulturplattformar där både boende och besökare i staden kan ta del av spännande förnyelse inom konsthantverk”.

Läs mer om tidigare års pristagare

Länk till Idrottsledarpriset

Länk till Kulturpriset

Sidan uppdaterad 2022-07-29