Publicerad 2022-08-02

Kommunens fritidsgårdar välkomnar ukrainska barn och ungdomar

Fritidsgården är gratis och är en öppen mötesplats som är inriktad på spontan verk­samhet, som till exempel tv-spel, kolla på film, dansa, pyssla, fika och umgås eller bara sitta och ta det lugnt en stund.

Östersundshjärtat i Ukrainas färger

Från och med vecka 33 kommer det att finnas personal på plats som förstår ukrainska och kan underlätta eventuella språkbarriärer.

Alla ukrainska barn och ungdomar i åldern 10–18 år är välkomna till kommunens fritidsgårdar. Normalt har 10–12-åringar tillgång till så kallad fritidsklubb i samma lokaler på eftermiddagarna klockan 13–17, och på kvällen övergår det till fritidsgård. Är man över 12 år är man givetvis välkommen redan klockan 13, men på dagen finns mer riktade aktiviteter till 10–12 åringar. Kostnadsfritt mellanmål finns såklart för den hungrige.

– Vi kommer även att ha uppsökande verksamhet för att finnas där de ukrainska unga finns. Våra utbildade fritidsledare har bred kunskap om olika aktiviteter och föreningsliv. Därför kan det vara bra att berätta för någon av dem om man har speciella intressen och behöver kontakter dit. De kan också berätta och visa var närmaste fritidsgård ligger, säger Johan Nordin, enhetschef fritidsgårdar, Kultur- och fritidsförvaltningen.

Mer information om fritidsverksamheten kommer inom ett par dagar att ges ut till de ukrainska familjer som anlänt till Östersund.

En meningsfull fritid för alla

Fritidsgårdens övergripande uppdrag är att arbeta hälso­främjande utifrån varje individs enskilda förut­sättningar. Samt att stimulera till en känsla av självständighet, meningsfullhet och en aktiv fritid. Självklart gäller det även för våra unga ukrainska flyktingar.

Mer information om fritidsgårdarna och aktuella öppettider

Här hittar du mer information från Östersunds kommun om kriget i Ukraina

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-08-02