Publicerad 2022-08-16

Valskolan lär ut hur valet fungerar

Valskolan är till för både förstagångsväljare och alla andra som vill lära sig mer om valet. På plats får man lära sig mer om varför det är viktigt att rösta och man får också prova på att rösta.

Från 15 augusti till 9 september arrangerar Östersunds kommun en valskola tillsammans med Hej främling och studieförbundet ABF. Valskolan kommer finnas på Östersunds bibliotek, Torvalla bibliotek och på Gamla Tingshuset.

Under vissa tider, främst under eftermiddagar och kvällar, kommer valskolan att vara bemannad. Då kan besökarna prova på att rösta med hjälp av valsedlar, valkuvert och annan utrustning som används vid ett val. Under övrig tid fungerar valskolan som en utställning, där besökarna kan läsa om hur de gör för att rösta.

Språkstöd på arabiska, tigrinska och dari kommer finnas på plats vid vissa tider för de som behöver.

Chans att påverka

Valskolan är en insats inom ramen för kommunens arbete med Strategi utveckling Torvalla. Målet är att valskolan ska bidra till att öka det demokratiska inflytandet i Torvalla och i övriga kommunen, samt leda till att fler går och röstar på valdagen.

– Genom att rösta har vi alla en chans att påverka frågor som berör oss. Till exempel hur skolan och vården ska fungera. Alla känner inte till att det går att rösta till både kommun, region och riksdag och många kan vara osäkra på hur man röstar. Via valskolan kan man få prova på att rösta och gå igenom de olika stegen, precis som det går till på valdagen. På så vis kan man känna sig lite säkrare när det är dags att rösta på riktigt, säger Liselotte Halvarsson, utvecklingsstrateg vid Östersunds kommun.

Läs mer om Valskolan här

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-08-23