Publicerad 2022-08-18

I kvällsmörkret märks vilka gatlyktor som slocknat

Nu blir kvällarna mörkare och vi börjar få in felanmälningar på gatubelysning. Och felanmälningar på det som inte fungerar, det vill vi ha! Men med kommunens nya underhållsplan för gatubelysning kommer vi att leverera en mer driftssäker gatubelysning.

Foto: Några gatlyktor mot en kvällshimmel där en har slocknat

Nu går vi in i mysiga augusti då vi tänder lyktor i trädgården, ser stjärnorna igen och kanske även får se en vacker augustimåne. Och det är också nu som det märks om en gatlykta har slocknat.

Underhållsplan som rullar över fem år och fem områden

En ljuskälla (själva lampan) i en gatlykta har en livstid på cirka fem år. Sen slocknar den. Därför har kommunen lagt upp en underhållsplan för gatubelysningen, som rullar över fem år. Enligt planen byter vi alla ljuskällor i ett helt område. Kommunens tätorter är indelade i fem områden som får sina ljuskällor bytta vart femte år. Vi gör detta arbete i början på året, i januari - februari, och i år var det Brunflo, Lit och Annersia som fick nya ljuskällor.

Karta där fem områden är utmärkta

Det har tagit några år att fasa in underhållsplanen, men nu är vi nästan i mål. Från och med 2024 byter vi ljuskällor helt och hållet, enligt vår underhållsplan. På det här sättet kan vi jobba mer systematiskt och förekomma att lyktor slocknar på grund av en uttjänt ljuskälla.

Så om enstaka gatlyktor börjar slockna i ditt område, kolla vår underhållsplan. Det är kanske snart är dags att byta ljuskällor i hela området och då åtgärdar vi inte enstaka slocknade gatlyktor.

Läs mer om hur vi jobbar med gatubelysningen och om klimatsmart belysning

Din felanmälan är viktig

Men gatlyktor kan slockna av andra skäl. Kommunen har bara ett sätt att få reda på felande gatubelysning och det är via medborgarnas felanmälan. Vi får ingen annan signal på att något är fel.

Felanmälan av utemiljön

Har du sett något fel på gator, torg eller i parker? Något som saknas eller är trasigt? Gör en felanmälan

Vad är en felanmälan?

Illustration på nedklottrad parkbänk, vintercyklist, knäckt trädgren mot en kartbakgrund.

Klicka på bilden för att felanmäla

Reflex och pannlampa

Nu är också tiden att sätta på sig reflexerna igen. Tänk på att de flesta olyckor med gående inträffar i tätbebyggda områden med gatubelysning.

Och vilken hundägare klarar av att plocka upp hundbajs på hösten utan pannlampa?

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-08-23