Publicerad 2022-08-22

Föreningar städar, kommunen hämtar

För tionde året i följd genomförs i helgen den stora Älvstädningen. I Östersunds kommun plockar ungdomar från sju lokala idrottsorganisationer skräp runt Storsjöns stränder i åtta olika områden. Kommunen hämtar sedan upp säckarna med skräp.

Människor sitter på 
huk vid stranden och håller i ett redskap. I vattnet guppar något rött 
skräp. I horisonten syns Storsjö strand. 

Behovet är fortfarande stort då de senaste årens hemestrande har lett till att fler vistas i strövområden längs sjön vilket gett ökade skräpmängder.

Städningen går ut på att ta hand om skräp som finns längs med älvarna genom att idrottsungdomar mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städar en bestämd sträcka. Förutom att städningen ger en positiv miljöeffekt innebär den ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomarnas ansvarstagande för miljön. Städningen samordnas av den ideella organisationen Städa Sverige. Östersunds kommun stöttar genom att hämta upp skräpsäckarna.

Förutom skräpplockning genomför alla föreningar en skräpanalys, vilket är nytt för i år. Analysen görs för att kartlägga vad för slags skräp som återfinns i respektive städområde. På så sätt går det att se hur skräpet skiljer sig åt från område till område och att jämföra från år till år.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-08-22