Publicerad 2022-08-23

”Mina anställda ska kännas som familj”

Östersunds kommun har målet att bli bästa kommun för kvinnor att driva företag i. I en artikelserie lyfter vi fram några av kommunens alla kvinnliga företagare, som kan inspirera andra som vill ta steget. Här möter vi Helene Tangas som har jobbat som tandläkare i drygt 30 år och redan under AT-tjänsten kände hon att eget företag var det enda rätta. Nu driver hon kliniken Tandfén.

Helena ler mot kameran inne på sin tandläkarmottagning.

Hur började din företagarresa?

– Den började ”på riktigt” 1998 då jag köpte min första klinik i Sandviken, men jag har egentligen alltid varit egen. Innan jag köpte kliniken jobbade jag i Norge under flera år och var då ensam tandläkare på min ort.

Tvekade du aldrig inför att driva eget?

– Faktiskt inte. Jag gjorde min AT-tjänst inom folktandvården i Hedemora och upplevde då att det var starka ”klickbildningar”, alltså att det var otroligt uppdelat mellan tandläkare och sköterskor. Jag är helt emot det och vill att jobbet och kollegorna ska kännas som en enda stor familj. Kanske är det mitt grekiska arv som talar!

Var det något som kändes svårt i början?

– Det enda läskiga var alla olika regler men jag fick goda råd av branschorganisationen Privattandläkarna och hade en revisor som stöttade mig. När det gällde det ekonomiska var jag inte speciellt orolig – jag vet att så länge som jag jobbar kommer det pengar.

Hur tänker du när du anställer en ny medarbetare?

– Att vi ska klicka på ett personligt plan och att hen har rätt inställning. Är man glad, positiv och vetgirig kan man lära sig resten allt eftersom. Att vara tandläkare är ett tungt jobb och många patienter har ångest inför att komma hit. För att jag och mina medarbetare ska orka stötta dem krävs att vi har en positiv och familjär energi.

Vad gör dig gladast av att vara egenföretagare?

– Två saker; mina underbara patienter och friheten att kunna jobba hårt i en period för att sedan vara ledig i nästa. Jag har många intressen utöver arbetet, som jakt, fiske, segling och mina hundar, och det är oerhört viktigt för mig att hinna med sådant också. Jag arbetar för att leva, jag lever inte för att arbeta.

Vad gör du för att marknadsföra dig?

– Jag ser till att synas i olika lokala sammanhang. Jag stöttar ÖFK, är med i Rotary, sponsrar lokala skidåkare och bidrar till välgörenhet. Även det är en fördel med att vara egen; jag kan välja exakt var jag vill bidra ekonomiskt.

Vad skulle du säga till någon som går och funderar på om de ska starta eget?

– VÅGA, med stora bokstäver. Det är så mycket roligare att vara egen. Som tandläkare får du dessutom en mer personlig och tät kontakt med dina patienter.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-08-23