Publicerad 2022-08-25

Tillfälligt medborgarkontor och informationsträff för flyktingar från Ukraina

Med start den 30 augusti öppnar Östersunds kommun ett tillfälligt medborgarkontor på Östersunds camping, riktat till de som flytt hit från kriget i Ukraina. Syftet är att möjliggöra för denna målgrupp att snabbt komma till rätta och få viktig information om exempelvis skola och vägar till arbete.

Kvällsbild av toppen av Rådhuset som lyses upp av av ett blågult ljusspel.

I går på Ukrainas självständighetsdag visade Östersunds kommun sitt stöd till det krigsdrabbade landet genom att ljussätta Rådhuset i blått och gult. Foto: Per Danielsson

Det tillfälliga medborgarkontoret bemannas av integrationshandläggare, representanter från skolan och teknisk förvaltning samt vård och omsorgsförvaltningen. Integrationshandläggare har erfarenhet av att arbeta med mottagande och kan svara på frågor och vid behov lotsa vidare. Skolans representant kan hjälpa till med plats på grundskola, lotsa gymnasieungdomar till gymnasiestudier samt informera om öppen förskola. Teknisk förvaltning hanterar boendena och kan på medborgarkontoret ta emot felanmälningar, störningar och andra frågor kring boendet.

Inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig

I vanliga fall vänder sig invånare i vår kommun till vårt Kundcenter, för att ansöka om olika typer av hjälp och stöd som finns inom kommunen. I detta fall möter vi på kommunen upp målgruppen på plats där de är, för att på sikt förhindra missförstånd och spara på resurser i form av tid och personal.

– Vi vill ge flyktingarna ett så bra mottagande som möjligt och vet erfarenhetsmässigt att det inte alltid är helt lätt att förstå vår organisation eller vart man ska vända sig. Ett medborgarkontor med språkstöd under några inledande veckor kan därför vara ett bra sätt att välkomna ukrainarna till Östersund. I synnerhet som medborgarkontoret placeras på campingen där de flesta kommer bo, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Medborgarkontoret kommer att vara öppet tisdagar och torsdagar klockan 10.00-12.00 med start den 30 augusti.

Utöver medborgarkontoret finns en rad genomförda eller planerade insatser, för att stötta flyktingarna deras första tid här i Östersund, att det blir ett ordnat mottagande och underlätta för dem att snabbt komma in i samhället:

Informationsträff

Den 7 september anordnar vi en träff där de nyanlända ukrainska flyktingarna får chans att träffa bland annat myndigheter, föreningar och företrädare för matchningskontoret på Östersunds kommun. Det är en chans att få information direkt från exempelvis Arbetsförmedlingen och Skatteverket, komma in i Östersundslivet samt att knyta kontakter som kan vara värdefulla.

Tillgång till internet

Vi har under tiden som gått sedan de första anvisade flyktingarna kom, i början av augusti, sett till att det finns fungerande wifi i alla boenden.

Uppsökande fritidsverksamhet

Det pågår förberedelser för att sätta i gång uppsökande fritidsverksamhet, riktat till ukrainska barn och ungdomar. Det kommer bland annat att anordnas skjuts till fritidsgårdar och aktiviteter. Mer information kommer framöver.

Kvällsbild av Rådhuset som lyses upp av av ett blågult ljusspel.
Fem kommunalråd ståendes på Rådhustrappan på kvällen, med husfasaden upplyst av blått och gult ljusspel.

Kommunalråd som på onsdagskvällen var med och informerade om Östersunds arbete med flyktingmottagandet. Fr v Niklas Daoson (S), Pär Jönsson (M), Effie Kourlos (C), Pär Löfstrand (L) och Stephen Jerand (KD).

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-08-25