Publicerad 2022-09-08

Fokus på jobb vid välbesökt informationsträff för ukrainska flyktningar

I går kväll anordnade Östersunds kommun en informationsträff för ukrainska flyktningar på Verket i Östersund. Under kvällen fick deltagarna möjlighet att träffa flera verksamheter och branschorganisationer som är i behov av personal. På plats fanns tolkar och språkstödjare som hjälpte till i diskussionerna.

Informationsträff för ukrainska flyktningar

På plats för att välkomna de ukrainska flyktingarna var kommunstyrelsens ordförande Effie Kourlos (C) och kommundirektör Anders Wennerberg.

Uppslutningen till träffen var stor; ett 70-tal vuxna och ett 15-tal barn dök upp på Verket. Medan de vuxna tog chansen att prata med organisationerna på plats kunde barnen spela tv-spel, rita och fika.

På plats för att välkomna flyktingarna var kommunstyrelsens ordförande Effie Kourlos (C), kommundirektör Anders Wennerberg och näringslivschef Fredric Kilander.

– Det här är ett nytt grepp för att försöka hjälpa så många som möjligt till arbete. Det är samtidigt en möjlighet för kommunens arbetsgivare att få tag på personal, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

– Målet är alla som kommer hit ska kunna hitta arbete. Det är viktigt för att komma in i samhället, för att lära sig språket och för att få en meningsfull tillvaro. Dagersättningen för flyktningar är i dag max 71 kr per dag. Den har inte höjts sedan 1994. Vi som kommun måste därför göra allt vi kan för att hjälpa flyktingarna till sysselsättning, annars är det risk att de hamnar i en väldigt utsatt situation, säger Effie Kourlos.

Tolk på infoträffen för ukrainska flyktingar

På plats fanns flera tolkar och språkstödjare som hjälpte till i diskussionerna.

Stor uppslutning

Kommunen hade främst bjudit in branschorganisationer till kvällen, för att så många arbetstillfällen som möjligt skulle exponeras. På plats fanns Arbetsförmedlingen, Statens servicecenter, Region Jämtland Härjedalen, Hotellgruppen, Byggföretagen, LRF, IUC Z-GROUP, rekryteringsföretag och flera kommunala verksamheter inom skola, omsorg och teknisk förvaltning.

– Den här typen av arrangemang vinner både vi och besökarna på. Vi har redan fått in flera cv:n som är högintressanta, berättar Pontus Sandell på IUC Z-GROUP som är på plats för att hitta ingenjörer och produktionspersonal till sina medlemsföretag.

Även Region Jämtland Härjedalen var positivt överraskade över den stora uppslutningen och engagemanget från deltagarna.

– Vi har fått in flera cv:n från läkare och personer med annan hög medicinsk kompetens. Fler än förväntat faktiskt, säger Anders Bylander på Region Jämtland Härjedalen.

Anders Bylander på Region Jämtland Härjedalen

Anders Bylander på Region Jämtland Härjedalen var glatt överraskad av den stora uppslutningen.

Maryna kom förberedd med cv på svenska

Maryna Usachwa och hennes 10-åriga dotter kom till Sverige under sommaren och till Östersund i slutet av augusti. Hon hade förberett sig inför kvällen genom att skriva ett cv på svenska, med hjälp av Google Translate, som hon redan mejlat till ett par branschorganisationer.

– Jag tycker mycket om att vi får den här möjligheten att träffa företag. Det är inte alla kommuner som erbjuder sådant, säger Maryna.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-09-08