Publicerad 2022-09-14

Erfaren vd ska driva arbetet med biogas

Han har tidigare varit vd för det kommunägda bolaget Biogas Mellannorrland AB, ett utvecklingsprojekt som i slutändan inte resulterade i en fysisk anläggning. Nu får Jämtland Härjedalen nytta av de erfarenheter som den nya vd:n Torbjörn Stark har, och han ser positivt på bolagets framtid.

Porträttbild

— Det är väldigt roligt att kommunerna i Jämtland och Härjedalen drivit idén vidare och mycket av det vi gjorde då har kunnat återanvändas i det här arbetet. Det är ett jätteviktigt område att arbeta med, att ta vara på matavfall på ett sätt som vi inte har gjort tidigare, berättar han för projektet Förnybart i tanken.

Med tanke på rådande världsläge känns det viktigare än någonsin att bli självförsörjande på bränsle och att bidra till ett lokalt kretslopp. Torbjörn Stark ser biogas som en av flera olika alternativ i den framtida energimixen.

— Det har hittills varit en väldig hausse för elbilar, men el är bara ett av flera sätt att ersätta de fossila transporterna på. Det måste till en blandning av flera olika alternativ för att vi ska kunna föra fram våra fordon och fartyg, säger han.

En knäckfråga som måste lösas är att säkra tillgången på substrat, vilket är det tekniska ordet för råvara till biogas. Det kommer till två tredjedelar att bestå av avfall från lantbruk, slakterier, fiskodlingar och andra företag som hanterar organiskt avfall och till en tredjedel av matavfall från hushåll. Totalt behövs 60 000 ton substrat för att kunna producera den biogas som planeras.

Fakta biogasanläggning:

Alla kommuner i länet står bakom satsningen på den biogasanläggning som ska byggas i Gräfsåsen utanför Östersund. Här ska produceras fossilfritt drivmedel samt biogödsel. Projektet har fått 124 miljoner kronor i investeringsstöd via Klimatklivet. Första spadtaget planeras att tas under tredje kvartalet 2023. Våren 2025 ska anläggningen stå klar.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-09-14