Publicerad 2022-09-20

”Man måste ha tilltro till sina egna beslut”

Östersunds kommun har målet att bli bästa kommun för kvinnor att driva företag i. I en artikelserie lyfter vi fram några av kommunens alla kvinnor som är företagare, och kan inspirera andra som vill ta steget. Här möter vi Emma Berg som är affärsjurist och driver Juristkompaniet i Östersund.

Emma sitter vid ett bord och samtalar med någon, men tittar och ler mot fotografen samtidigt

För Emma Berg handlar företagande om mod, om att äga sina egna misstag och om att ta makten över sin egen tid.

Vad fick dig att ta steget och starta eget?

– Jag jobbade tidigare som utredare på Skatteverket och fick då möjlighet att ta ett så kallat friår. Under det året provade jag på en hel del, bland annat att jobba på en juristbyrå, på ett kafé och i en kokosbollsfabrik. När friåret var slut kände jag starkt att jag ville fortsätta styra min egen tid.

Fanns det något som gjorde att du tvekade?

– Nej, faktiskt inte. Jag hade möjlighet att börja i liten skala, kombinerat med föräldraledighet, och kunde växa i lagom takt. De dagar jag inte hade uppdrag var jag helt enkelt föräldraledig. Tack vare min tid på juristbyrån hade jag dessutom ett antal kunder redan från start, vilket gav en trygghet.

Vilka egenskaper tycker du att man behöver ha som egenföretagare?

– Man bör vara ganska orädd. Om man hela tiden går och funderar på hur det ska gå blir man tokig. Man måste också ha tilltro till sina egna beslut, särskilt när man har anställda. Ett snabbt och tydligt beslut är oftast bättre än ett ”icke-beslut”, även om det visar sig bli fel i slutändan.

Vad gör dig gladast av att driva eget?

– Att jag har makten över min egen situation och att även om det är jobbigt i perioder så har jag faktiskt valt det själv. Jag äger både mina misstag och min framgång.

Hur mäter du din egen framgång som företagare?

– Jag har faktiskt inget uttalat mål, men i bakhuvudet finns en dröm om att företaget ska gå såpass bra att jag i stort sett kan rationalisera bort mig själv. Då skulle jag kunna fokusera mer på affärsutveckling än på den praktiska verksamheten. Ett annat mål att kunna vara ledig en hel del i perioder.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att starta eget?

– Att de ska göra slag i saken. Jag skulle dessutom råda dem att räkna baklänges. Istället för att tänka på hur mycket pengar de kan tjäna ska de räkna på hur lite de behöver tjäna för att livet ska gå runt. Det är bättre att dra ner på onödiga kostnader i utbyte mot att kunna styra sin egen tid – för det är ändå tiden som är värd något i slutändan.

Emma står vid en bokhylla och tittar i en av böckerna

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-09-20