Publicerad 2022-09-21

Årets miljöpris till Region Jämtland Härjedalen – först ut i landet med att återvinna anestesigaser

Vid dagens Klimatseminarium på Storsjöteatern delade kommunen ut årets miljöpris. Vinnare var Region Jämtland Härjedalen, som prisades för sitt spännande och banbrytande arbete med att återvinna de anestesigaser som används vid operation.

– Det känns jättebra både i hjärtat och hjärnan att inte längre släppa ut gaserna i atmosfären, säger pristagaren Toni Jonsson.

Toni Jonsson och Josefine Bergstrand med stor prischeck

Narkossköterskorna Josefine Bergstrand och Toni Jonsson från Region Jämtlands Härjedalen var på plats för att ta emot 2022 års miljöpris.

De gaser som användas för att söva patienter vid operation har en flera gånger högre klimatpåverkan än koldioxid och bidrar i allra högsta grad till den globala uppvärmningen. Tidigare har gaserna släppts ut direkt i atmosfären, via en skorsten på sjukhusets tak, men nu finns alltså tekniken som gör det möjligt att samla upp, återvinna och använda gaserna på nytt – allt via ett slutet kretslopp. Region Jämtland Härjedalen är först ut med att testa den nya tekniken och har redan inspirerat flera sjukhus runt om i Sverige att testa.

Narkossköterskorna Josefine Bergstrand och Toni Jonsson från regionen var på plats och tog emot priset. De har länge varit medvetna om problemet med de miljöfarliga gaserna och känner sig otroligt glada över att äntligen kunna göra något åt det.

– Det känns jättekul att vi får priset, särskilt med tanke på att det är ett projekt som har initierats från gräsrotsnivå, från oss på golvet. Tack vare att vi jobbar i en tillåtande organisation som uppskattar att vi kommer med idéer kunde vi göra verklighet av det här, säger Toni.

Utrustningen som krävs för att samla upp gasen är enkel och sitter monterad direkt på narkosapparaten. Det enda medarbetarna behöver göra är att byta filter då och då. Förutom att operationsavdelningen inte längre släpper ut dessa klimatpåverkande gaser har de dessutom fått en bättre arbetsmiljö, eftersom de slipper ljudet från det utsug som tidigare fanns.

Motiveringen till årets miljöpris:

”Region Jämtland Härjedalen har, som första region i Sverige, börjat samla in miljöfarliga anestesigaser i stället för att släppa ut dem i atmosfären. Gaserna, som bland annat har flera gånger högre klimatpåverkan än motsvarande mängd koldioxid, återbrukas i ett slutet kretslopp. Centraloperation har visat på engagemang, nytänkande och en initiativ­förmåga utöver det vanliga. Arbetet är ett utmärkt föredöme samt en inspirationskälla för andra regioner i Sverige!”

Prisutdelning på scen

Kerstin Arnemo, miljö- och klimatpolitiskt ansvarig i kommunstyrelsen, och Magnus Andersson, ordförande i miljö- och samhällsnämnden, delade ut priset till Josefine Bergstrand och Toni Jonsson från Region Jämtland Härjedalen.

Om kommunens miljöpris

Östersunds kommun delar varje år ut ett miljöpris till företag, privatpersoner, organisationer eller andra. Priset uppmuntrar till insatser som bidrar till hållbar utveckling i Östersunds kommun. Vinnarna får 10 000 kronor, blommor och diplom vilket delas ut av Miljö- och samhälls­nämndens ordförande, som också är ordförande i miljöprisjuryn.

Läs mer om kommunens miljöpris

Om Klimatseminariet

Klimatseminariet anordnas varje år sedan 2002. Syftet med seminariet är att genom intressanta föredragshållare, utställningar och möten inspirera deltagarna till fortsatt arbete för en minskad klimatpåverkan. Målet är att Jämtlands län ska vara fossilbränslefritt år 2030.

Läs mer om Klimatseminariet

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-12-22