Publicerad 2022-09-29

Minska ditt matsvinnsberg!

Idag är det internationella matsvinnsdagen – en dag då det runt om i världen uppmärksammas hur mycket ätbar mat vi slänger.

Det mesta av matsvinnet uppstår i hushållen när vi slänger gamla rester, bortglömda råvaror och häller ut kaffeslattar. Varje år slänger var och en av oss 17 kilo ätbar mat i soporna. Dessutom häller vi ut 18 kilo mat och dryck i vasken. Tillsammans blir det 35 kilo per person och år, och det blir ett stort matsvinnsberg.

Tyvärr är det här matsvinnsberget bara toppen av ett isberg. För det är mycket svinn som inte syns och gömmer sig under ytan.

En hög med mat, med en flagga som det står "Matsvinnsberget" på längst upp.

Rädda klimatet och din plånbok

Att slänga mat kostar massor av pengar, men det innebär även att vi förbrukar energi, vatten och mark i onödan. All mat som slängs har en miljö- och klimatpåverkan och det har krävts mycket resurser för att producera maten. Dessutom har du ju betalat för den. Om du minskar ditt matsvinn gör du en insats för klimatet och miljön, men du sparar även pengar.

Tips för mindre matsvinn!

Det finns mycket du kan göra för att minska ditt matsvinn:

  • Lär dig vad datummärkningen står för och titta, lukta och smaka innan du slänger.
  • Planera! Vad finns i kylen, måltidsplanera och skriv inköpslistor.
  • Frys in mat som snart går ut, så förlänger du hållbarheten.
  • Välj “fula” varor. Det är inget fel på en krokig gurka, knölig morot, äpple med slips eller en konservburk med trasig etikett.
  • Använd hela råvaran!
  • Töm förpackningar ordentligt.
  • Välj bäst före-datum efter när du ska äta produkten. Ska du äta idag: kort bäst före, ska du äta om ett par veckor: långt bäst före.
  • Använd kylen rätt. Kylen ska ha en temperatur på runt 4-5 plusgrader. Ställ matvarorna på rätt plats i kylen: kött, fisk och mejerier ska stå på den kallaste platsen.
  • Ta mindre portioner och ta hellre två gånger - så slipper du slänga det du inte orkar äta upp.
  • Ta hand om resterna! Matlådor, restbuffé till middag, eller hitta på nya kombinationer eller maträtter av rester. Kom även ihåg att kyla ner överbliven mat.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-09-29