Publicerad 2022-10-06

Akta dig för listeria!

Visste du att gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar bör undvika vissa typer av livsmedel? Detta för att undvika listeriabakterier?

Listerios är en ovanlig sjukdom som orsakas av bakterien listeria, men den kan vara livshotande för den som drabbas. listeria finns på många ställen i naturen och finns därför på många råvaror. Något som är speciellt med listeria är att den kan föröka sig i kylskåpstemperatur och utan luft, till exempel i vakuumförpackningar. I produkter med lång hållbarhet som förvaras i kylskåp kan listeria därför hinna föröka sig till nivåer som är skadliga för riskgrupper, redan innan hållbarheten har gått ut.

Riskgrupper ska undvika vissa livsmedel

Listeria dör vid upphettning, men överlever frysning. Därför är det framförallt livsmedel som ska ätas utan att hettas upp som kan vara en risk. Exempel på produkter att undvika för dig i riskgrupp:

  • Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk
  • Mögel- och kittostar
  • Vakuumförpackad gravad eller rökt lax
  • Skivat köttpålägg av rökt-, kokt skinka och kalkon

Listeria kan inte föröka sig i torra livsmedel, som lagrade hårda ostar. Bakterien trivs inte heller i livsmedel som är sura, det vill säga har lågt pH-värde, som ättiksinläggningar och fruktjuicer.

På Livsmedelsverkets sida kan du läsa mer om listeria:

Om Listeria (länk)

För gravida (länk)

För äldre (länk)

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-10-06