Publicerad 2022-10-24

Samisk språkvecka

Under vecka 43 är det den samiska språkveckan. Passa på att lära dig samiska ord eller fraser, och gå på någon av de spännande aktiviteterna som Östersunds bibliotek arrangerar för att lyfta de samiska språken!

Samisk språkvecka på flera samiska språk.

För att höja de samiska språkens status

Den samiska språkveckan ska uppmärksamma de samiska språken och höja deras status. Syftet är även att öka kunskapen om de samiska språken och kulturen i hela samhället. Språkveckan uppmärksammas på flera håll i de nordiska länderna och av flera olika aktörer, i år är det fjärde året i rad som den samiska språkveckan genomförs.

— Under den här veckan hoppas jag att fler får möjlighet att höra och lära sig mer om våra samiska språk. I språken finns nycklarna till kulturen och andra sätt att se på världen och livet. Flerspråkighet är något som vi som samhälle ska sträva efter. Då har vi tillgång till fler världar och på så vis fler lösningar på utmaningar, säger Patricia Fjellgren, samisk kurs- och aktivitetssamordnare på Östersunds kommun.

Gör som Effie och lär dig lite sydsamiska!

Det som traditionellt talas i Östersund är sydsamiska. Ta chansen att lär dig och använd sydsamiska under språkveckan! Vi har tagit fram en språkaffisch och en bordspratare som du kan skriva ut och sätta upp för att lära dig ord och fraser.

Evenemang på Östersunds bibliotek under samiska språkveckan

  • Måndag 24 oktober, klockan 15.00-16.00: Mijjieh saemiestibie, prïhtjegem jovhkebe jïh gïelem goltelibie. Buerie båeteme! Välkommen till sydsamiskt språkcafé!
  • Torsdag 27 oktober, klockan 18.30-19.30: Varför flerspråkighet för våra barn? Lena Huss, professor emerita i finska vid Uppsala universitet och tidigare docent i minoritetsspråksforskning vid Helsingfors universitet, föreläser.
  • Fredag 28 oktober, klockan 09.00-10.00: Bokfrukost med samiskt tema
  • Lördag den 29 oktober, klockan 13.00-15.00: Lustes laavadahke – Roliga lördagar. Minislöjd, berättelser och jojk. Vi pratar sydsamiska, nordsamiska och svenska.

Läs mer om evenemangen på Östersunds biblioteks hemsida.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-10-24