Publicerad 2022-10-26

De är vinnare i årets miljöinspiratör 2022!

Mats-Olov Berglund och Stefan Tengblad är vinnare i kategorin Årets miljöinspiratör i Östersunds kommun.
– Vi är lite chockade. Vi visste inte ens att vi var nominerade så det känns som att vinna SM-guld, säger Mats-Olov Berglund.

Årets miljöinspiratörer 2022

Mats-Olov Berglund och Stefan Tengblad är årets miljöinspiratörer.

Under onsdagen var det prisutdelning i samband med Östersunds kommuns medarbetardagar. Mats-Olov Berglund, enhetschef Arenabyn, och Stefan Tengblad, driftsansvarig för Jämtkraft Arena och Hofvallen, fick ta emot det hedersfulla priset "Årets miljöinspiratör". Detta för sitt framgångsrika testprojekt med en helt ny typ av maskin, framtagen av ett litet jämtländskt företag. Maskinen renar granulat från främmande ämnen, och årets vinnare har möjliggjort att maskinen kunnat testas i kommunens arbete.

- Kommunen har inte gjort maskinen, men vi har spunnit på idén och möjliggjort att kunna köra den här maskinen som ett testprojekt. Alla arenaägare i alla kommuner har samma problem som vi har, så vi blir ju i och med det här en referenspart, säger Mats-Olov Berglund och fortsätter:

- I fjol så provkörde vi, och i år hade vi en större körning med tio ton smutsigt grus. Sju ton rent granulat fick vi ut som vi kunde återanvända på planerna. Och det känns ju väldigt bra.

”Hög ambitionsnivå för kommunen”

Vad har varit drivkraften för er i det här projektet?

- Vi har drivit frågan för att vi har en hög ambitionsnivå för kommunen, och för att det finns stora vinster att göra, både för miljön och ekonomiskt. Vi tog över driften 2014 och såg redan då att det skulle bli ett problem. Men vi jobbar på teknisk förvaltning och försöker varje dag hitta tekniska lösningar på problem, så det är sånt här vi gör, avslutar Mats-Olov Berglund och skrattar.

Motiveringen till årets Miljöinspiratör lyder:

”Genom kreativ problemlösning, engagemang och driftighet har pristagarna möjliggjort ett effektivt omhändertagande och återbruk av det granulat som följer med vid snöröjning av konstgräsplaner. Tidigare har detta material hamnat i naturen eller deponerats som avfall. Pristagarnas initiativ har inneburit betydande miljövinster genom minskade mängder microplaster i naturen, återbruket av ett redan tillverkat material, minskade mängder deponiavfall, färre transporter och även ekonomiska besparingar. Arbetet är en inspiration för andra!”

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-10-27