Publicerad 2022-11-02

Förskolornas 5-åringar fick genom lek bekanta sig mer med samisk kultur

Kommunens förskolor har deltagit i den interaktiva föreställningen Maanaj raajroe (Barnens rajd). Genom leken fick barnen lära känna samisk kultur och hur den formats.

en iordningställd lekyta där barnen fick låtsas laga mat

Barnen lekte mycket under dagen - bland annat att de lagade mat i kåtan.

De förskolor som anmält sig fick under en för- eller eftermiddag delta i rajden med sina femåringar. Där fick de genom lek delta i olika sysslor. Till exempel hämta renar, packa pulkor, klövja renar, leda rajden och flytta in i kåtan och prova på hur olika föremål används i arbetet. I Barnens rajd fanns riktig samisk slöjd och koltar.

En av de förskolor som deltog var förskolan Stallet. Under en och en halv timme lekte deras femåringar för fullt. Leken väckte samtidigt funderingar om den samiska kulturen hos barnen.

– Det var underbart att få delta med femåringarna i den stora lokalen som var full av bruksföremål som barnen fick leka med och kläder som de fick prova. Samtidigt som de lekte reflekterade de också över den samiska kulturen, till exempel över vilken mat de åt och hur de gick till väga för att packa ackjan, berättar Kerstin Andersson, pedagog på förskolan Stallet.

en ackja (släde) som barnen bäddat ner en docka iFörstora bilden

Packa ackjan var en del i arbetet under dagen.

barn som har på sig en kolt och provar olika samiska föremål

Barnen fick prova kläder och leka med riktiga bruksföremål.

Samiskt tema på förskolornas kulturarbete

Besöket på Barnens rajd var en del i förskolornas kulturarbete, som i år har samiskt tema. Barnen på Stallets förskola har förutom besöket på Barnens rajd också lyssnat på samisk musik och tittat i samiska böcker. De har också nyttjat en samisk låda via Jamtli, som innehållit olika föremål såsom kläder, dockor och kåsor.

– Genom att ge barn tillgång till kultur hjälper vi dem att utveckla sina förmågor att uttrycka sig och fördjupa sin kunskap kring olika områden, säger Anna Åberg, kultur­samordnare på Barn- och utbildnings­förvaltningen, ansvarig för förskolornas kulturarbete.

Inspirerar barnen

Och att leken satt i gång funderingar hos barnen blev tydligt - även för en del vårdnads­havare.

– Ett av barnen hade kommit hem efter förskolan samma dag och direkt återupptagit leken utifrån det hon upplevt under dagen. Hon hade bland lagt ut olika fällar på golvet där hon ville att familjen skulle äta. Det var så häftigt att höra om hur hon gjorde om alltihopa hemma, berättar Kerstin.

lokalen med trärenar, kåtan och olika stationer där barnen kunde leka

Lokalen där barnen fick vara var full av spännande stationer och föremål.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-11-02