Publicerad 2022-11-16

Orange vecka mot våld

Den 25 november infaller den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor, också känd i i världen som "Orange Day". Under hela nästa vecka uppmärksammar kommunen särskilt samhällsproblemet könsbaserat våld.

En kvinna fotograferad bakifrån i en gränd, kantad av gröna träd och en gul villa.

– Mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt problem, som för med sig så mycket mer lidande och kostar så mycket mer pengar än vad jag tror att de flesta kan tänka sig, säger Elin Fluur, som är utvecklingsstrateg vid Östersunds kommun. Det handlar inte bara om fysiskt våld i nära relationer; det är ett brett spektrum som bland annat sträcker sig över kränkningar, hot, kontroll och isolering till misshandel och mord. Ofta finns dessutom flera brottsoffer i familjen, exempelvis barn.

Orange dag

Den 25 november, "Orange Day", är dagen då Förenta nationerna uppmanar hela världen att manifestera och uppmärksamma mäns våld genom att sprida och använda den orangea färgen, som representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

I Östersund kommer Rådhuset att belysas i orange under hela vecka 47, som en markering för kommunens ställningstagande mot mäns våld mot kvinnor som kommunen pekat ut i sin Riktlinje för jämställdhet.

– Kommunen ska, som det står där "arbeta proaktivt och samordnat för att förhindra våld och sexism samt skapa förutsättningar för att måns våld mot kvinnor ska upphöra". En viktig del är att sprida information om det stöd och den hjälp som kommunen kan erbjuda. Jag hoppas att det budskapet kan få en extra skjuts under den här veckan, säger Elin Fluur.

– Jag vill också passa på att tipsa om en film som vi visar gratis, i samarbete med Sametinget, Länsstyrelsen, Regionen, Svenska Kyrkan, Gaaltije och Bio Regiona på torsdag den 24:e och fredag den 25:e. Det är filmen "Tystnaden i Sápmi", som handlar om sexuella övergrepp och tystnadskultur i Sápmi. Den rekommenderar jag för alla, säger Elin Fluur.

Länk till filmen "Tystnaden i Sápmi" på Bio Reginas hemsida

Om du vill ha stöd och hjälp kan du kontakta

Socialtjänsten Team våld i nära relation

Vi erbjuder bland annat stödsamtal, praktisk hjälp och möjlighet till skyddat boende.
Du kan nå oss vardagar 08.00-17.00 på telefon 063-14 30 00 (kommunens Kundcenter).

Vi kan också besluta om stöd som du kan få via Centrum mot våld.

Centrum mot våld i Jämtlands län

Vi erbjuder bland annat stödsamtal, råd och stöd till våldsutsatta. För att få stödsamtal, råd och stöd behöver du först kontakta socialtjänsten - se under rubriken här ovanför.

För kvinnor finns även en gruppverksamhet. Gruppverksamheten kan du ta del av utan att först kontakta socialtjänsten. När du ringer till oss kan du vara anonym. Vi har tystnadsplikt.
Du når oss vardagar 08.00-17.00 på telefon 0200-120 145.

Vid en akut situation

Ring 112, annars når du polisen via 114 14.

Social beredskap utanför kontorstid

Utanför kontorstid kan du kontakta SOS Alarm (112) vardagar mellan klockan 17.00 - 08.00 samt under helger. Dag före helgdag börjar beredskapen klockan 15.00.
Social beredskap är till för akuta ärenden som inte kan vänta med kontakt till nästa vardag.

Är du orolig att ett barn far illa?

Du kan höra av dig till kommunens kundcenter, 063-14 30 00, för att lämna en orosanmälan om barn eller unga som du misstänker far illa.

Länk till sidan "Om barn eller unga far illa"

 

Så här kan du bidra

Du som medmänniska är viktig och kan bidra genom att:

  • Våga fråga och stötta personer i din närhet. Lyssna utan att ifrågasätta, men var tydlig med att berätta att ingen typ av våld är okej.
  • Om personen väljer att stanna i en våldsam relation, överge inte hen utan låt hen veta att du finns kvar.
  • Förmedla till personen att det finns hjälp att få.
  • Kom ihåg att det vanligaste våldet är psykiskt våld, hot och kontroll, så det vara svårt att hitta synliga tecken.
  • Vid akut fara, ring polisen på 112. För att göra en polisanmälan ring 114 14.
  • Ring socialtjänsten i din kommun för råd och stöd och skydd. Du kan även ringa eller skriva och göra en orosanmälan för en person som du tror far illa i en relation.

Läs mer på https://centrummotvald.se/

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-11-16