Publicerad 2022-11-29

10 tips för att minska din energiförbrukning

Kriget i Ukraina har lett till energikris och dyra elpriser. Även om vi i norra Sverige inte är lika drabbade som de längre söderut så bör även vi tänka till. Vår klimat- och energirådgivare tipsar om hur du kan minska din förbrukning och därigenom sänka din elräkning.

Upplyst villa på kvällen

Helena Jansson är miljö- och klimatrådgivare på Östersunds kommun. Hon har märkt av en ökad efterfrågan på rådgivarnas tjänster när energifrågan seglat upp som en av de just nu hetaste frågorna. Här delar hon med sig av 10 tips som minskar energiförbrukningen.

10 tips för att minska din energiförbrukning

 1. Sänk värmen inomhus
 2. Se över tätningslister
 3. Duscha kortare tid
 4. Diska i diskmaskin
 5. Tvätta inte oftare än nödvändigt och fyll maskinen när du väl tvättar
 6. Häng tvätt istället för att torktumla
 7. Stäng av apparater, släck lampor och använd LED-lampor
 8. Stäng av element när du vädrar
 9. Frosta av frysen och ställ in rätt temperatur i kyl och frys
 10. Tänk efter vad du använder el till, dra exempelvis ur laddare som inte används

Läs mer om tipsen här: El- och energispartips i hemmet

Anledningar till att spara el även i norra Sverige

Kriget i Ukraina har gett negativa följder för elförsörjningen i Sverige. I norra Sverige där vi producerar mer el än vi förbrukar kan det vara svårt att förstå varför även vi ska spara el. Helena berättar att även om vi norra Sverige är inte lika utsatta som de längre söderut, finns det finns anledningar till att minska elförbrukningen även för oss.

 • Spara pengar genom att använda mindre el. Lägre efterfrågan leder generellt till lägre elpris.
 • Minska risken för strömavbrott. Genom att använda mindre el avlastar vi elsystemet. Det gäller även när vi flyttar användningen till de tider på dygnet med lägre belastning på elnätet. Tillsammans minskar vi då risken för frånkoppling, strömavbrott. Frånkoppling orsakas av att vi använder mer än vi producerar och importerar.
 • Solidaritet. För många är de höga elpriserna en tuff utmaning. Genom att använda mindre el så hjälper vi varandra i Sverige. Vi hjälper också våra grannländer. Vår export av fossilfri el leder till minskat behov av fossilproducerad el nere i Europa. Ju mer el vi kan exportera till dem, desto mindre gas behöver de använda.

Om elbrist och elprisområden

Elbrist

När elbehovet inte kan täckas av egen produktion eller import blir det elbrist. Om det blir en normal vinter väntas elbrist i Sverige under de timmar då vi förbrukar mest el. Dessa timmar infaller under vintern. För att undvika strömavbrott måste vi då importera el. Kriget i Ukraina har lett till höga elpriser och försämrade möjligheter att importera el när vi behöver det, vilket kan leda till frånkoppling, det vill säga strömavbrott.

Elprisområden

Sverige är indelat i fyra olika elprisområden. Det betyder att din elräkning ser olika ut beroende på var i landet du bor. Kostnaden i de olika elprisområdena styrs efter utbud och efterfrågan och därför är elen generellt sett billigare i Norrland än i södra Sverige.

Frågor och svar om energiläget - Energimyndigheten.se

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-11-29