Publicerad 2022-11-29

Bygget av Häggenås nya vattenverk är i full gång!

Häggenås ska få både ett nytt vattenverk och ny grundvattenkälla.
- Inte för att det gamla verket är dåligt, utan för att vi vill försäkra oss om att vi ska kunna leverera rent och gott vatten till Häggenåsborna i många år till, säger Hanna Lindblom, projektsamordnare på Avfall VA.

En liten hand fyller ett glas med vatten från en kran.

Det gamla vattenverket byggdes på 50-talet och finns just nu i en källarlokal.
- Det är inte den bästa platsen för ett vattenverk och fastigheten som verket finns i ska renoveras så då passar vi på att flytta på verket, säger Hanna.

Vattenverket kommer nu att ta vatten från en ny vattentäkt men det kommer fortfarande att vara en grundvattenkälla. Det betyder att vattnet kommer att renas ungefär likadant som tidigare. Med hjälp av ett membranfilter minskas risken för driftproblem och kalkavlagringar i hushållsapparater och UV-ljus ska se till att vattnet är fritt från eventuella parasiter och bakterier.

Bygget bör inte märkas av så mycket

Så länge allt går som det ska så kommer Häggenåsborna inte att märka av bygget, förutom möjligtvis lite byggtrafik i byn.
- De boende kommer troligen inte att påverkas men det finns viss risk under byggtiden att vissa områden kan bli utan vatten i kortare perioder. Det kan också bli så att man måste koka vattnet vid något tillfälle. Men då meddelar vi såklart det, försäkrar Hanna.

Det nya vattenverket förväntas stå färdigt sommaren 2023.

Registrera ditt telefonnummer hos oss!

För att vara säker på att du får information från Östersunds kommun om vattnet så kan du registrera ditt telefonnummer hos oss. Då får du sms med information rakt ner i din telefon.

Registrera ditt nummer här.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-11-29