Vad händer med vattnet när strömmen går?
Om det blir ett stort och långvarigt strömavbrott så kommer du som har kommunalt vatten och avlopp att påverkas av det. Det lönar sig att vara förberedd.
Kommunen har reservkraft som gör att vi kan fortsätta tillverka och delvis fortsätta leverera vatten. Men inte överallt samtidigt. Pumparna vi använder för att få vattnet att färdas genom ledningarna går på el. När pumparna inte fungerar så sjunker trycket i ledningarna och vattnet kan inte längre ta sig fram.
Beroende på vart du bor i kommunen så påverkas du olika av ett strömavbrott. Vissa kan ha vatten i sin kran i ett par timmar efter att strömmen gått medan andra blir av med vattnet på en gång.
Hur förbereder jag mig?
Det går inte alltid att veta när det ska bli strömavbrott. Det bästa sättet att hantera det är att vara förberedd och ha dricksvatten redo innan det bir strömavbrott:
Några tips:
- Skaffa en dunk för vatten, den är bra att ha av flera anledningar.
- Se till att dunken är ordentligt rengjord, fyll den med vatten och placera mörkt och gärna svalt.
- Skriv på dunken vilket datum du fyllde den och sätt en påminnelse på telefonen om att byta ut vattnet varannan månad.
- Lukta på vattnet i dunken innan du dricker det, om det luktar konstigt eller unket så använd det till handtvätt istället för dryck.
Om vattnet får stå mörkt och dunken är ordentligt stängd så kan vattnet hålla i upp till tre månader. Läs gärna mer om att lagra vatten på Livsmedelsverkets hemsida.
Hämta vatten
Du kan behöva hämta dricksvatten från specifika platser eller vattentankar som kommunen ställer ut. Då är det bra att ha något att hämta vattnet i.
Ha gärna ett par hinkar hemma
En eller ett par hinkar är också bra att ha i hemmet. Fyll hinken med vatten, gärna regnvatten, smält snö eller sjövatten om du har tillgång till det. Ställ den i badrummet och använd vattnet till att spola i toaletten och tvätta händerna med. Våtservetter är också ett bra sätt att sköta hygienen på utan att göra av med vatten.
Vill du läsa mer om hur du förbereder dig inför till exempel ett strömavbrott och vad som är bra att skaffa hem redan nu? Besök sidan "Hur klarar du dig vid en kris?" här på ostersund.se.
.png)
En sån här dunk kan användas till att lagra vatten i.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera