Publicerad 2022-12-21

Tack för vackra granar!

I höstas efterlyste vi, som vanligt, stora och ståtliga granar att sätta upp som julgranar på våra torg och mötesplatser. Och fem stora, fina granar skänktes till kommunen. Nu vill vi presentera givarna och tacka!

Foto: I kvällsmörkret lyser en stor julgran på Stortorget

Foto: Sara Ring

Varje år går vi ut med en fråga om julgranar. Och det är inte vilka granar som helst som kvalificerar sig till att få bli julgran. Den ska vara minst 15 meter hög, den får inte växa för långt från stan och heller inte för långt från farbar väg. Och fem fina granar har vi tagit ner hos privatpersoner.

Stortorget

På Stortorget står Sveriges Julgran som i år är designad av den samiska hantverkaren Jeanette Kråik. Granen är skänkt av Hanna och André Gjersvold i Ope. De ville bli av med granen som stod på deras tomt när de köpte huset.
- Det är en riktig disneygran och vi tänkte den skulle bli perfekt som julgran, berättar Hanna. Och det blev mycket ljusare och luftigare på tomten utan den stora granen.

Rådhuset

Vid Rådhuset lyser julgranen som är skänkt av Marianne Franzén och Janne Ohlsson i Västersem, Ås. Granen stod på deras mark men den skulle vara i vägen när Krokoms kommun ska dra nya ledningar för avlopp.
- Att bli julgran är ändå ett värdigare slut för en gran än att bli flis, tycker Marianne.

Stora kyrkan

Vid Stora kyrkan står en julgran som Petra Andersson och Martin Blick på Rödön bidragit med. Att skänka granen löste ett problem på deras tomt.
- Granen skuggade vår altan, förklarar Martin.

Solliden

På Solliden står julgranen som Anita Pålsson och Rolf Jonsson har skänkt. De bor i stan men har sommarstuga på Rödön. Och det var där granen stod och skymde solen.
- Den var så våldsam, säger Rolf. Vi har länge haft funderingar att ta ner den men man är ju inte purung längre. Och jag må säga att dom som tog ner den, var så duktiga! Det gick galant och de städade så fint efter sig.

Torvalla centrum

Och i Torvalla centrum står en gran skänkt av Sol Sefastsson, Frösö-Berge. Granen ingick ursprungligen i en julgrupp som Sols mamma fick en gång. På 90-talet planterade Sols pappa ut den lilla granen.
- Men ingen anade att den skulle bli så jäklarns hög! berättar Sol.

Nu står de fem julgranarna och lyser och skänker oss alla en härlig julstämning.

Stort tack till givarna från Östersunds kommun!

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-12-21