Hur sänker du din kostnad för avfall och VA?
Kan noggrann sopsortering, en ny packning i den droppande kranen och en välfylld diskmaskin göra skillnad på din ekonomi? Ja, det kan det faktiskt.
%20tap-gbdf4d6b1b_1920.jpg)
I en tidigare artikel berättade vi om att taxorna för avfall, vatten och avlopp höjs från och med 1:a januari i år. Taxorna innehåller både fasta och rörliga avgifter. Det betyder att du kan påverka hur stor din faktura blir.
Mer om höjningen av taxorna för avfall, vatten och avlopp
Minska dina kostnader för avfall
Den rörliga delen i avfallstaxan handlar i stort sett om hur många gånger du som villaägare tömmer din tunna för restavfall till förbränning. Varje gång den töms kostar det 89 kr (om du har ett sopkärl av standardstorlek).
De fasta årskostnaderna för avfall ökar med 96 kronor under 2023 och tömningsavgiften per gång ökar med 5 kronor. Det motsvarar ungefär två tömningar av restavfall på ett år. Om du lyckas ställa ut restavfallstunnan två eller tre gånger färre än förra året så kommer din totala årsavgift ligga på ungefär samma kostnad som förra året. Hur lyckas du med det?
- Ställ bara ut tunnan när den är full, du måste inte ställa ut den varje tömning.
- Sortera ut matavfall och förpackningar noggrant! De tar mycket plats i restavfallstunnan och gör att du måste tömma tunnan oftare. Matavfall ska ligga i matavfallskärlet och förpackningar ska lämnas till en återvinningsstation.
Här kan du läsa mer om avfallstaxan.
Minska dina kostnader för vatten och avlopp
De fasta avgifterna för vatten blir 221 kronor dyrare än förra året och den rörliga avgiften ökar med 2,46 kr per kubikmeter. Den rörliga delen i VA-taxan handlar om hur mycket vatten du använder. Här finns massor av spartips.
För att inte öka totalkostnaden för 2023 så räcker det med att spara 7 liter vatten per dag. Det blir 25 kubikmeter på ett år.
Några exempel på hur du kan spara 7 liter vatten eller mer*:
- Laga droppande kranar. En droppande kran kan förbruka så mycket som 55 liter vatten på ett dygn!
- Ta kortare duschar. Varje minut i duschen drar ca 12 liter vatten.
- Låt inte kranen rinna medan du borstar tänderna, du kan spara omkring 10 liter vatten per borstning.
- Diskmaskinen drar ca 10-15 liter vatten per disk, kör den bara när den är fylld.
- En tvättmaskin förbrukar ungefär 50 liter vatten per tvätt, se till att fylla den ordentligt innan du kör igång den.
Här kan du läsa mer om VA-taxan och hitta flera spartips!
*Mängden vatten du kan spara kan variera beroende på vilken typ av kran, duschmunstycke och vattentryck du har m.m..
Följs oss gärna på sociala medier!
Vi finns på både Facebook och Instagram och där lägger vi ut massor med information, tips och tricks rörande avfall, vatten och avlopp.
Facebook
Avfall VA Östersund
Instagram
@avfallvaostersund
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera