Publicerad 2023-02-02

Nya sorteringssymboler på Lits återvinningscentral

Det är nya skyltar på återvinningscentralen i Lit. Nästa gång du ska slänga exempelvis en skumgummimadrass får du leta efter symbolen för energiåtervinning. 

Nya gemensamma symboler för avfallssortering har tagits fram och är fria för alla länder i Norden att använda. Östersunds kommun har antagit det nya systemet och Lit blir den första återvinningscentralen i kommunen med de nya symbolerna.

- De flesta symbolerna är väldigt enkla att känna igen och förstå sig på, säger Pernilla Cederlöf, kommunikationssamordnare på Avfall VA. De består av en symbol med text och är färgkodade. Men några symboler får både nya namn och bilder. Där kan det bli lite klurigt i början.

Några sorteringsfraktioner får både nytt namn och bild

Eftersom det inte funnits någon standard på sorteringssymboler att ansluta sig till, förrän nu, så har Sveriges kommuner själva fått döpa och göra egna symboler till sina fraktioner. Det innebär att vissa av de nya skyltarna för sortering kan få både nytt namn och bild. Ett exempel på det är symbolerna ”till soptipp” och ”brännbart” som du hittar på återvinningscentralen.

Det som förut kallades ”till soptipp” eller ”deponi” blir nu ”Ej återvinningsbart”. Eftersom det är precis vad det är. Till exempel isolering kan varken förbrännas, återvinnas eller återanvändas.

”Brännbart” blir ”Energiåtervinning”, eftersom det som hamnar i den containern eldas och blir till fjärrvärme i Sundsvall.

- Det som är så bra med de här nya symbolerna är att det kommer gå att känna igen sig oavsett i vilken kommun man är i. Våra nya skyltar har en symbol, en tilläggsskylt med exempel på vad man ska slänga där och en QR-kod som leder till en sida med mera information, förklarar Pernilla.

Såhär ser det ut där man lämnar farligt avfall på Lits återvinningscentral.

Mer information på hemsidan och fråga gärna personalen

Vill du läsa mer om de nya symbolerna så hittar du dem här.

Och är du osäker när du besöker återvinningscentralen så fråga mer än gärna personalen på plats. Det finns också en folder att hämta på Lits återvinningscentral som du kan läsa i på plats eller ta med hem och kika i.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-02-02