Publicerad 2023-02-24

Ett år efter krigsutbrottet: ”Vår solidaritet med Ukraina står fast”

Solidariteten med Ukraina står fast. Kommunens viktiga arbete med att ge de ukrainska flyktingarna en bra tillvaro här i vår kommun fortsätter med oförminskad styrka. Det förklarar Östersunds kommunalråd Niklas Daoson (S) och Effie Kourlos (C).

Effie Kourlos och Niklas Daoson.

Effie Kourlos och Niklas Daoson. Foto: Jörgen Vikström.

Tidigt i gryningen torsdagen den 24 februari 2022 anföll Ryssland Ukraina, vars västra gräns ligger endast 70 mil från Sverige. Landet angreps på flera fronter i ett fullskaligt anfall.

Ett år senare är det svårt att se någon slut på kriget. Antalet dödade och sårade räknas i hundratusental.

14 miljoner flyktingar

Under det år som kriget pågått har 14 miljoner ukrainare flytt. Av dessa bedöms cirka sex miljoner vara internflyktingar inom landet.

Resten har funnit skydd i flera av Europas länder, så även i Sverige och då även i Östersund kommun.

Flaggan en symbol för solidaritet

Vi träffar kommunalråden Niklas Daoson och Effie Kourlos på Rådhusets trappa i Östersund. Ovanför dem vajar den ukrainska flaggan försiktigt i den svaga, kalla vinden.

- För ett år sedan när kriget när kriget bröt ut så hissade vi den ukrainska flaggan här vid Rådhuset för att visa solidaritet med det ukrainska folket. Och det gör vi fortfarande, säger Effie Kourlos.

Båda hoppas på ett snabbt slut på kriget.

- Men vi kan tyvärr bara konstatera att det fruktansvärda fortsätter, säger Niklas Dason och tillägger:

- Det är omskakande scener vi ser varenda dag och vi hoppas ju såklart att det här vansinnet ska ta slut. Men nu har det gått ett år och ingen vet hur länge det kommer att pågå. Från kommunens sida står dock solidariteten med Ukraina fast och kommunens viktiga arbete med att ge de ukrainska flyktingarna en bra tillvaro här i vår kommun fortsätter med oförminskad styrka.

Många åtgärder

När kriget bröt ut vidtog kommunen många åtgärder:

  • Direkt som kriget bröt ut såg kommunen över sina pensions- och fondplaceringar och säkrade att man inte gynnade ryska intressen.
  • Kommunen tog tidigt ställning till att ryska och belarusiska idrottare inte får tävla eller träna på våra arenor. Det var innan den internationella skidfederationen, FIS, fattade samma beslut i frågan.
  • Kommunen gjorde tydligt att man är beredd att ta mot ukrainska flyktingar och man ordnade kommunal finansiering av de som bodde i privata boenden.
  • Kommunen satte tidigt upp en öppen förskola för ukrainska barn och deras föräldrar.
  • Kommunen satte även upp en förberedande skolklass där barnen kunde få undervisning med lärare som pratade ukrainska och ryska. Dessa barn är nu utslussade in i den vanliga skolan.
  • Kommunen erbjuder även busskort till de ukrainska flyktingarna, som endast har 71 kronor i dagersättning. Busskorten är en hjälp för att exempelvis kunna hämta och lämna barn på skolan.

Hjälp ut i arbetslivet

Kommunen har nyligen beslutat att erbjuda Svenska för invandrare, SFI, vilket ukrainska flyktingar inte har rätt till enligt Sveriges tillämpning och tolkning av massflyktsdirektivet.

Kommunen har även genomfört och kommer att genomföra event där ukrainska flyktingar kan träffa företag för att hjälpa flyktingarna att komma ut i arbete.

- Men vi ser att språket är en avgörande faktor för att få jobb, så det är väldigt kul att så många redan anmält sig för att gå SFI, säger Effie Kourlos.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-07