Publicerad 2023-03-02

Östersund - Sveriges sjätte bästa studentstad!

I en undersökning gjord av söktjänsten studentum.se placerar sig Östersund sexa i rankingen över Sveriges bästa studentstäder 2023.

Östersund hjärta studenter

Östersund hjärtar studenter och rankas glädjande nog på 6:e plats på listan över Sveriges bästa studentstäder. Östersund är därmed den enda av alla städer i norra Sverige som hamnar på topp 10, enligt en färsk undersökning gjord av söktjänsten för utbildningar - Studentum.se.
– Östersund är en bra stad för en aktiv student. Östersund vinner mycket på sitt naturnära läge och i kombination med stadens många idrottsanläggningar så erbjuder Östersund som stad åtta av elva aktivitetsområden. Att du som student dessutom kan förvänta dig att hitta boende och praktikplats relativt enkelt gör Östersund till en väldigt bra stad att vara student i, säger Beatrice Brettmar, projekteledare studentum.se.

Positiv boendesituation

Östersund presterar bra gällande utbud av sport- och fritidsaktiviteter, studentliv och möjligheter att hitta praktikplats, och beskrivs som den ”aktiva studentstaden”. Dessutom lyfts boendesituationen för studenter som positiv. Många studenter verkar enligt undersökningen uppskatta friluftslivet, bra boende och möjligheter till praktikplatser i Östersund. Andra pusselbitar som studenter tycker är viktiga i undersökningen är ett aktivt studentliv, möjligheter till extrajobb under studietiden, karriärmöjligheter, och stadslivet samt utbud av fritidsaktiviteter.

Stockholm, Malmö och Helsingborg i topp tre

Undersökningen grundar sig i studenters egna svar på studentum.se:s undersökning om vad som är viktigast när man väljer vilken stad man vill studera i. Parametrarna har sedan vägts för att skapa rankingen Sveriges bästa studentstad. Etta på listan är Stockholm, som följs av Malmö, Helsingborg och Linköping. Det innebär att förra årets bästa studentstad Lund halkar ner till en femteplats.

Hela rankingen över Sveriges bästa studentstad 2023:

1. Stockholm
2. Malmö
3. Helsingborg
4. Linköping
5. Lund
6. Östersund
7. Karlstad
8. Skövde
9. Jönköping
10. Norrköping

Läs mer hos Studentum om Sveriges bästa studentstad 2022

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-07