Publicerad 2023-03-16

Lysrör med kvicksilver fasas ut under 2023

I år börjar utfasningen av lysrör och kompaktlysrör som innehåller kvicksilver. Här kan du läsa mer om vad du som företagare behöver tänka på inför regeländringen.

EU har beslutat att fasa ut belysning med kvicksilver då farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning ska ersättas och begränsas. Lysrör med kvicksilver har tidigare varit ett undantag i väntan på mer energieffektiva alternativ. Nu finns det tillräckligt många kvicksilverfria och effektiva LED-produkter på marknaden.

Nedan så hittar du en sammanställning över vad du behöver ha koll på som företagare och fastighetsägare kring de nya EU-reglerna.

Är det förbjudet att använda lysrör som fasats ut?

Nej. Däremot kommer det inte gå att köpa nya likadana då importen och försäljningen förbjuds. När du ska byta ut dina lysrör kommer du att behöva byta ut till LED-lysrör.

Vad behöver jag som fastighetsägare göra?

Fastighetsägare måste göra en inventering och se över sina anläggningar snarast möjligt. Detta är en stor omställning vilket kan innebära problem för leveranstid av material samt brist på elektriker som ska utföra installationen.

Kan man ersätta lysrör med LED-lysrör i en redan befintlig armatur?

Det finns två olika scenarion i det här fallet.

  • I vissa fall kommer det inte gå att använda den redan befintliga armaturen som är gjord till den gamla typen av lysrör till de nya LED-rören. I dessa fall behöver armaturen bytas ut.
  • I andra fall kan LED-lysrören användas med en traditionell ljusarmatur men det kan krävas förändringar i armaturen som påverkar CE-märkningen. Tänk också på att när du har förändrat armaturen ska den uppfylla de säkerhetskrav som gäller idag.

Läs mer: Om elinstalltioner, byte av lysrör till LED-lysrör.

Vilka lampor och lysrör kommer behöva bytas ut?

Det finns lampor som innehåller kvicksilver som kommer att finnas kvar fram tills att det finns effektivare lampor utan kvicksilver som kan ersätta dessa. Ett exempel är metallhalogenlampor som används i gatubelysning som kommer att finnas kvar tills vidare.

Läs mer: Vilka lampor och lysrör kommer att fasas ut och när.

Hur kan jag minska kostnaderna när jag byter till LED-belysning?

Om du byter till LED-belysning kan du nästintill halvera elanvändningen för belysning i lokalen. Med smart styrning som är anpassad till verksamheten och de som använder lokalen kan du spara ytterligare 20–40 procent. Med bra belysning som håller länge minskar kostnaden för underhåll i framtiden.

Källa: energimyndigheten.se

Kontakta oss

Du kan alltid kontakta oss på Energi- och klimatrådgivningen om du har fler frågor eller funderingar kring de nya EU-reglerna. Rådgivningen är kostnadsfri.

Energi-och klimatrådgivare

Helena Jansson eller Babak Bakhtiari.

Läs mer om Energi- och klimatrådgivningen här.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-03-16