Publicerad 2023-03-24

Östersund Included ska få fler att stanna i kommunen

I vår startar Östersund Included – en satsning på sociala aktiviteter för alla som är nya i stan, vill prova något nytt eller helt enkelt vill lära känna nya människor. Syftet är att fler ska trivas och vilja stanna kvar i Östersund.

Glada ungdomar sitter vid stenig strand

Östersundsambassadörer bjuder in

Det är Östersunds kommun och Destination Östersund som står bakom Östersund Included. I samarbete med olika ambassadörer kommer man att bjuda in till olika aktiviteter, det kan till exempel handla om utflykter, skapa saker tillsammans eller träffar på stans caféer och restauranger. Först ut är ambassadörerna Sara Gärdegård och Johanna Thofelt.

– Östersund har ett brett utbud av aktiviteter och evenemang, men det kan kännas svårt att hitta in i sociala sammanhang där alla inte redan verkar känna varandra. Med Östersund Included hoppas vi hitta ett format som förenklar inkludering men som också går att vidareutveckla med fler typer av ambassadörer och aktiviteter, berättar Lina Lif som är projektsamordnare på Destination Östersund.

– Att som ny på en plats hitta vänner och komma in i sociala sammanhang är helt avgörande för att man ska trivas och vilja stanna kvar. Med Östersund Included vill vi testa ett nytt sätt att skapa bra förutsättningar för detta, säger Karin Henriksson, marknadsutvecklare, Östersunds kommun.

Vill ge bra start på Östersundslivet

Bakgrunden till satsningen är bland annat en undersökning bland nyinflyttade som gjorts inom ramen för Region Jämtland Härjedalens inflyttarprojekt En attraktiv region. Undersökningen visade att 32 procent av de nyinflyttade upplevde att det var svårt att komma in i det sociala livet i Östersund.

– Det känns viktigt att vi gör vad vi kan för att människor ska få en bra start på sin nya hemort. Allt fler kommuner och platser i Sverige väljer att arbeta med liknande insatser och många har också gjort det med gott resultat, fortsätter Karin Henriksson.

– Vi bjuder in alla som vill hänga på - nyinflyttade, nyanställda, östersundare eller tillfälliga long stay gäster – alla är välkomna och den första träffen planeras nu i vår, säger Johanna Thofelt, ambassadör Östersund Included.

På webbplatsen Leva i Östersund kan du läsa mer om satsningen och de aktiviteter som planeras.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-07