Publicerad 2023-04-03

Härlig stämning på Stortorget när kungen besökte Östersund

Stortorget var under måndagen fyllt av Östersundsbor som ville hylla Kung Carl Gustaf som i år firar 50 år på tronen.

kungen och drottningen går in på snöigt stortorg

H.M Konungen och H.M. Drottningen tågar in på Stortorget

Kung Carl Gustaf firar i år 50 år på tronen. För att uppmärksamma jubieumet besöker H.M. Konungen och H.M. Drottningen under året samtliga 21 län i Sverige - och under måndagen var det dags för kungaparets besök i Jämtland. Många förväntansfulla Östersundsbor hade samlats när kungaparet gick kortege efter Hemvärnets musikkår och Jämtlands fältjägarkår. Kortegen gick från Stjärntorget till Stortorget, där kungen senare också höll tal.

Kung Carl XIV Gustav håller tal

H.M. Konungen nämner i sitt tal att han har en särskild relation till Jämtland

Kungen, som också har titeln Hertig av Jämtland, berättade i sitt tal att han själv har minnen från Jämtland redan sedan barnsben. Det allra första minnet från länet är redan från 1956, när kungen som liten besökte Jämtland tillsammans med sin mor, Drottning Sibylla vid invigningen av Näverede kraftstation. I sitt tal från scenen på Stortorget hyllade kungen Östersund som vintersportstad, och kungen var extra glad att få besöka Jämtland i vinterrskrud.

- Varmt tack för det fina mottagandet vi har fått här i dag. Östersund är ju en av Sveriges främsta vintersportstäder, så Drottningen och jag är glada att vi hann hit medan det fortfarande är vintrigt, sa kungen från scenen.

Flicka i rosa overall och svensk flagga

Signe Broström, nio år hade med sig en svensk flagga, och tyckte det var häftigt att se kungen och drottningen i verkligheten.

- Det är spännande tycker jag. Jag har inte sett kungen förut och det är lite pirrigt, säger hon.

Vem är du här med i dag?

- Jag är här med min pappa, men min klass från norra skolan är också här, säger Signe och pekar längre bort på torget.

En del av vinterns VM-medaljörer hyllas

Fulla scenen med några av vinterns alla VM-medaljörer

Under måndagen hyllades även våra VM-hjältar i längdskidor, skidskytte, parasport och ski-classics. Blommor delades ut och applåderna ekade över Stortorget. Även kungen hyllade medaljhjältarna:

- Ni sätter Sverige på kartan och gör oss stolta och många gånger också oss väldigt nervösa. Dessutom inspirerar ni våra ungdomar till att idrotta och åka skidor och tävla. Grattis och ett stort tack till er, sa kungen som även privat är mycket sportintresserad - och med stor entusiasm följer våra svenska framgångar.

En man i ljusblå rock sjunger framför en kör

Jon Henrik Fjällgren jojkar tillsammans med The Rockin Pots

barn med blåa västar med vita östersundshjärtan på

Stortorget var fyllt med folk som ville hylla H.M Konungen och VM-hjältar. En hel del förskolor passade också på att ta sig dit

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-04-03