Publicerad 2023-04-04

Invigningen av gång- och cykelbron vid järnvägsstationen lockade storpublik

Kvällen den fjärde april invigdes den nya gång- och cykelbron över järnvägen vid Östersund C. Många kom för att ta en allra första promenad över bron – och såklart också för att fika och mingla!

Folksamling vid ett brofäste med vacker himmel i bakgrunden

Invigning av gång- och cykelbron vid järnvägsstationen. Vid ingången till bron syns fyra delar ur konstverket "Brunkulla"

Invigningen inleddes under tisdagskvällen med att konstverket ”Brunkulla”, skapat av konstnärsduon Simon Häggblom och Karin Lind, invigdes. Konstverket består av sex höga stolpar – alla med liknande utformningar - men ändå olika.

- Nu står de här och lyser och det känns väldigt bra, sa en av skaparna Karin Lind under invigningen.

Den största bron i Europa som svetsats ihop utomhus

Efter att ”Brunkulla ”invigts var det dags för huvudnumret - invigningen av den maffiga gång- och cykelbron som nu länkar samman Storsjö strand med stationsområdet och centrala Östersund.

- Det känns fränt att som grå tjänsteman nu få stå här i dag, vid invigningen av bron och med så mycket folk på plats. Det känns väldigt bra, säger Joakim Halvarsson, enhetschef på kultur-och fritidsförvaltningen.

Människor går över en bro

Mängder av människor kom för att titta och gå över den nya bron som kändes överraskande lång för många

Bron som invigdes under tisdagskvällen är en rostfri bro - den största i Europa som har svetsats ihop utomhus. Den är 200 meter lång och 3,5 meter bred, och med en vägbana som är uppvärmd av fjärrvärme, för att förebygga halka.

Människa går över bro med tydlig stålkonstruktion

Trafikverket medverkade under invigningen, precis som Svevia. Och intresset bland allmänheten var stort när bron öppnade och alla hälsades välkomna att promenera över den för allra första gången.

Två personer tittar ut över frusen sjö och berg

Härlig utsikt från brofästet vid Storsjö Strand

Brotrapp med sittplatser av trä

Brofästet vid Storsjö Strand består förutom av hiss och trapp även av en mängd sittplatser och ett framtida torg. Ett perfekt ställe att njuta både av vårvinter och sommar vid.

Fotnot: Bron är initierad av Östersunds kommun som också finansierar den, med stöd av Trafikverket genom stadsmiljöavtalet. Kommunen har anlitat Trafikverket för byggnationen

Hand som tar upp kanelbulle

Det bjöds på musik och fika under invigningen, bullarna var försvinnande goda

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-04-04