Publicerad 2023-04-06

Årets bygd 2022 – Orrviken!

Östersunds kommun delar årligen ut utmärkelsen Årets by/bygd/stadsdel. I år föll valet på Orrviken.
- Det är såklart jätteroligt, och det visar på att hela bygden utvecklas, säger Daniel Nilsson, 44, Orrviken, styrelsemedlem i Orrviken Idrottsklubb och ungdomsledare.

Prischeck på 25 000 för årets by

Priset till Årets by/bygd/stadsdel är 25 000 kronor samt ett diplom, och pengarna ska användas till ett ändamål som gangar byns eller stadsdelens alla invånare. Stipendiet delas varje år ut till en eller flera personer verksamma i eller med särskild anknytning till kommunen och 2022-års pris delades ut vid i samband med det senaste Kommunfullmäktige-sammanträdet.

Vad betyder det här priset?

- Det är såklart jätteroligt, och det visar på att hela bygden utvecklas. Det är vi på Orrviken IF, samt bygdegårdsföreningen och byalaget som tilsammans står bakom detta, säger Daniel Nilsson och fortsätter:

- Det ger en sporre att fortsätta arbeta och utvecklas. Och så hoppas man såklart att fler blir intresserade av bygden också.

Hur reagerade ni när ni fick veta att priset för 2022-års bygd gick till er??

- Det var glädje, och vi blev jätteglada såklart. Nu har vi redan planerat ett möte för att prata om hur vi kan uppmärksamma att vi blivit årets bygd. Det är mycket på gång här nu så det känns väldigt kul!

Motiveringen i sin helhet:

”Orrviken är en bygd med ett starkt föreningsliv och med en historia av att människor organiserat sig för att skapa utveckling i byn. Äldrekooperativ som byn byggde på 90-talet är fullbelagt och skulle kunna utvidgas. Midsommarfesten som byalaget anordnar varje år lockar flera hundra människor och däribland både hemvändare och turister. Vintertid arrangerar bygdegårdsföreningen julmarknad och även andra arrangemang. Hela året om har Orrvikens idrottsklubb verksamhet, med fokus på fotboll och friidrott sommartid samt skidor och elljusspår under vintertid. Det sammantagna resultatet av alla ideella krafter är en levande bygd med verksamhet alla årstider, både idrottslig och kulturell”.

Ansökan och nominering

Ansökan och nomineringen för Årets by 2023 har inte öppnat än. Mer information kommer.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-02-01