Publicerad 2023-04-11

Nu binder vi dammet för friskare luft - räkna med halka i centrum

Från och med onsdag 12 april kommer vi att sprida saltlösning på vissa gator i Östersunds centrum för att vi alla ska kunna andas frisk och hälsosam luft. Men saltlösningen kan orsaka halka. Räkna med att det kan vara halt på de aktuella sträckorna.

Karta där Färjemansgatan, Strandgatan, Kyrkgatan, Rådhusgatan, Gränsgatan samt Stuguvägen är markeradeFörstora bilden

Karta där Färjemansgatan, Strandgatan, Kyrkgatan, Rådhusgatan, Gränsgatan samt Stuguvägen är markerade

Mängden skadliga partiklar i luften i centrum, har i varit flera gånger högre än den godtagbara nivån, de senaste veckorna. Men nu är det inte så kallt på nätterna, så nu kan vi börja sprida saltlösning och sopa upp grus och damm. Det kommer att göra luften mer hälsosam för oss alla.

Från mitten av april och hela maj månad

Under våren pågår också den stora vårsopningen som vi alltid inleder i centrala Östersund. Men där är vi också beroende av hur fort snön smälter undan och hur kallt det är på nätterna. Räkna därför med att dammbindningen med saltlösning kan komma att pågå ända till maj månads slut.

Allt beror på vädret

Vi har hela tiden koll på väderprognoserna och hur mycket partiklar som finns i luften och vi kommer att anpassa dammbindingen till väder och mängden partiklar. Om vi får en regnig vår, sänker det mängden partiklar i luften, och vi behöver inte sprida så mycket saltlösning. Blir det bakslag för våren, med många minusgrader, kan vi inte sprida saltlösningen.

Läs mer om hur dammbindningen går till

Läs mer om åtgärdsprogrammet för luft

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-04-11