Publicerad 2023-04-17

Kan Ändsjön få bli en sjö igen?

Fågelsjön Ändsjön på Frösön är egentligen ingen sjö. Efter utdikningar och sänkningar av sjön, med början på 1800-talet, är det nu en reglerad damm. Nu vill vi återställa Ändsjön så det blir en naturlig sjö igen.

Ett utlopp från en sjö med en fördämning och en träbro med räcke

Vid sjöns utlopp i Mjällebäcken, vid Rödövägen, finns ett dämme (en fördämning) där vattenståndet i sjön regleras. Nu är emellertid dämmet i dåligt skick och något måste göras. Östersunds kommun arbetar nu för att återställa Ändsjön till en naturlig sjö genom att ersätta dämmet med en naturlig sjötröskel.

Samråd, ansökan och en budget

Mycket återstår innan vi kan förverkliga planerna på att återställa Ändsjön. Nu bjuds de direkta intressenterna (Länsstyrelsen, Trafikverket, Jämtlands läns ornitologiska förening, Naturskyddsföreningen Östersund samt alla markägare) in till samråd. Därefter kommer kommunen att ansöka om tillstånd för projektet hos Mark- och Miljödomstolen. Och sen ska vi ha en budget för kunna genomföra projektet.

Det här är en process som kommer att ta flera år, men nu börjar den!

Läs mer om våra planer att återställa Ändsjön

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-04-17