Publicerad 2023-04-17

Parkera rätt så att vi kommer åt att sopa

På måndag 17 april sätter vi igång med den stora vårstädningen då vi sopar upp gruset från vinterns halkbekämpning. Tänk på datumparkeringen så att du får rensopat på din gata och undviker avgifter för felparkering.

Foto: Sopmaskin och lastbil i arbete

Vi började redan förra veckan med lite grovstädning i centrum, men denna vecka drar alla arbetslag ut. Vi arbetar oss långsamt från centrum och ut i ytterområdena. Våra maskiner kommer att gå hela dagarna men även nattetid där det behövs. Därför är det viktigt att alla bilister följer reglerna för datumparkering. Annars kan vi inte sopa överallt.

Noga fastställd plan

Varje arbetslag består av minst tre fordon; en vattenbil, en lastmaskin med frontsop och en lastbil med bogserad sandupptagare. Arbetslagen betar av område för område efter en noga fastställd plan. Det är det mest kostnadseffektiva sättet att jobba på.

Bilar ett hinder

– Vi får ibland klagomål på att vi har slarvat, berättar arbetsledare Mats Semb. Men felparkerade bilar gör att vi inte kommer åt att sopa överallt. Det kan se ut som att vi har slarvat när vi sopar, men det har helt enkelt stått felparkerade bilar i vägen.

Sopa gärna gångbanan

Fastighetsägare som har grusat halkiga gångbanor utanför sin fastighet, får gärna sopa ut gruset ut i gatan. Det underlättar vårt arbete med sopningen och vi behöver inte riskera att köra på staket och fasader med våra stora maskiner.

Men gruset från den egna fastigheten måste fastighetsägare själv ta rätt på (och det hör inte hemma i soptunnorna).

Följ sopningen på vår karta

Ivrig att sätta igång med fönsterputsningen eller rullskidåkningen?

Du kan följa arbetet med sopningen på vår karta

Och hur var nu reglerna för datumparkering?

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-04-17