Publicerad 2023-05-19

Stort intresse att möta bolagen bakom den unika etableringen

Runt 180 representanter för det lokala och regionala näringslivet kom till Verket under onsdagsmorgonen för att möta innovatörerna inom EcoDataCenter och WA3RM. Företagen står bakom den världsunika etableringen av den cirkulära industrisymbiosen Ecosystem Östersund som planeras i Verksmon.

Företagarfrukost i Verket.

Runt 180 representanter för det lokala och regionala näringslivet kom till frukostmötet på Verket för att möta EcoDataCenter, WA3RM och kommunen.

- Det projekt som kommer nu i Östersund blir först i världen med att ta hela steget fullt ut. Man vågar från början stå för en design som är industriell. Det är otroligt modigt och dessutom progressivt. Det handlar om framtidssäkrad industri, sade Fredrik Indebetou från WA3RMunder sitt anförande.

Välbesökt frukost

Mötet ägde rum under en välbesökt företagsfrukost som arrangerades av avdelningen för näringsliv och tillväxt på Östersunds kommun.

EcoDataCenter representerades av Johan Appelberg COO, Johan Wernvik CMO och Carl Romlin, Etableringsansvarig. WA3RM representerades av Fredrik Indebetou, medgrundare och vice-vd.

Fredrik Indebetou från WA3RM (t v) och Carl Romlin, EcoDataCenter.

Fredrik Indebetou från WA3RM (t v) och Carl Romlin, EcoDataCenter.

Presentationer gav en intressant inblick in i en cirkulär produktionskedja där oönskade material eller biprodukter, onödiga kostnader eller olägenheter ses som tillgångar.

- Vi ser istället avfallsströmmar som värdefulla, outnyttjade resurser, som Fredrik Indebetou från Wa3rm uttryckte det.

De berättade att företagens idé är att använda värme från EcoDataCenter i växthus där livsmedel kan produceras året runt. Vatten används för att transportera värmen. I växthusen avges värmen, vilket skapar optimala miljöer för livsmedelsproduktion.

Sedan skickas vattnet tillbaks till datacentret för att bidra till kylningen i EcoDataCenter. Därefter värms det upp igen, skickas ut och så fullbordas cirkulariteten.

EcoDataCenters Johan Appelberg berättade att man kommer att behöva mycket arbetskraft.

EcoDataCenters Johan Appelberg berättade att man kommer att behöva mycket arbetskraft.

I Östersund är det EcoDataCenter som blir en så kallad ankarindustri, som flödet kan sägas utgå ifrån.

Fas 1 i Ecosystem Östersund planeras att färdigställas 2026/27 enligt företagen. Investeringen uppgår till 18 miljarder kronor, varav WA3RM med sina växthus står för 4 till 5 miljarder kronor.

WA3RMhar ett pågående projekt i Frövi och planerar ytterligare ett projekt i Gällivare. I Gällivare är ankarindustrin hybrit, framställning av fossilfritt stål

Söker folk

EcoDataCenters Johan Appelberg berättade att man kommer att behöva mycket arbetskraft. Det handlar om byggentreprenörer, installatörer med industrierfarenhet inom el, VVS, kyla, IT, etc.

Projektet kommer även att behöva markentreprenörer, konsulter, besiktningspersoner och såklart även driftspersonal, chefer och projektpersonal med olika specialiteter.

Under frukostmötet berättade kommunalråden (fr v) Pär Jönsson (M), Effie Kourlos (C) och Niklas Daoson (S) hur Östersund nu rustar för tillväxt.

Under frukostmötet berättade kommunalråden (fr v) Pär Jönsson (M), Effie Kourlos (C) och Niklas Daoson (S) hur Östersund nu rustar för tillväxt.

Under frukostmötet beskrev kommunalråden Niklas Daoson (S), Effie Kourlos (C) och Pär Jönsson (M) om hur Östersund nu rustar för tillväxt. De beskrev även detaljplaneprocessen som nu pågår.

Läs mer om detaljplanerprocessen och kommunens arbete med etableringen här.

Företagarresa till EcoDataCenter 1

Under frukostmötet berättade näringslivschefen Fredric Kilander att man planerar ett företagarbesök i företagets EcoDataCenter 1 i Falun under försommaren. Mer information om datum och program kommer inom kort.

Mötet avslutades med en frågestund med många frågor och svar.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-07