Publicerad 2023-05-26

Miljöbilsinsatser ger resultat - topplaceringar för Östersund

De senaste årens arbete med att uppgradera kommunens tjänstebilar till miljöbilar ger resultat. Östersund gör tredje största förbättring av alla kommuner i Sverige! På hela topplistan placerar vi oss på en hedrande fjortondeplats, bäst bland de norrländska kommunerna när det gäller kommunens egna bilar.

Närbild på en vit elbil som laddar.

Foto: Göran Strand

Tredje bästa förbättring av alla Sveriges kommuner

Totalt sett, av alla Sveriges kommuner när det gäller kommunenes egna bilar, placerar vi oss på en tredjeplats när det gäller förbättring. Vi toppar dessutom kategorin "Större stad".

Det är bara Vara kommun i Västra Götaland och Storfors kommun i Värmland som får högre placeringar än oss. Både Vara och Storfors ingår i en annan kategori - "Pendlingskommun nära mindre stad/tätort".

Linda Åkerlund är den på Fordonsenheten som ansvarar för arbetet att byta ut bilarna:

Det är ett målmedvetet och långsiktigt arbete, så det känns jättekul att det ger resultat. Vi har dock en bit kvar till att alla våra bilar är fossilfria, vilket de ska vara senast år 2025, men det ser bra ut så här långt. Jättekul att se hur vi står oss gentemot de andra kommunerna och samtidigt få ett kvitto på att vi är på rätt väg!

Fjortonde bästa miljöbilskommun i hela Sverige

I huvudkategorin bästa miljöbilskommun i Sverige (för kommunens egna bilar) hamnar vi på en fjortonde plats med 41 poäng. Stockholm stad kammar hem vinsten med 44 poäng, så det är små marginaler. Det är Stockholms lätta lastbilar som avgör resultatet och de vinner med bara ett poäng före Kungsbacka och Vårgårda.

Tanka rätt för fossilfrihet

Typ av bil är en sak, men valet av bränsle är avgörande för att minska utsläppen av växthusgaser och fossilfrihet. Bara för att det är en biogasbil är det inte alltid medarbetarna väljer det när de ska tanka.

- Det är ofta de sista procenten som kräver högst insats, så nu gäller det att alla som kör bil i tjänsten växlar upp ytterligare för att nå målet, säger Anne Sörensson, klimatstrateg. Hon framhåller även behovet av fler laddstolpar för att nå målet.

Läs mer: Miljöfordonsdiagnos 2023 - miljofordonsverige.se

Kommunens miljöbilar

  • Kommunorganisationenen har totalt 478 personbilar (under 3,5 ton). 373 av dessa klassas som miljöbilar.
  • 105 stycken av kommunens bilar är inte miljöbilar. Av dessa är det dessutom 52 stycken som inte går att tanka med alternativa bränslen som HVO. Planen är att fasa ut dessa senast 2025.

En miljöbil drivs av miljöbränslen som el, etanol, biogas eller andra förnybara drivmedel. En miljöbil kan även vara en väldigt bensin- eller dieselsnål bil.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-07