Publicerad 2023-06-05

Så här bra är vi på att sortera våra sopor i Östersunds kommun

Plockanalysen från 2022 visar att medborgarna i Östersunds kommun skulle kunna göra både plånboken och miljön en stor tjänst bara genom att bli bättre på att slänga rätt sak på rätt ställe. I en vanlig soppåse som slängs i restavfall till förbränning är det bara hälften av innehållet som faktiskt ska vara där. Vad DU gör spelar roll!

Hur ser det ut i din sortering?

Östersunds kommun gör regelbundna plockanalyser. Det innebär att vi samlar in restavfall och matavfall från både villahushåll och flerbostadshus och undersöker hur bra sorterat avfallet är.

Mindre sopor skulle kunna brännas i Sundsvall

Resultaten från analysen 2022 är äntligen inne och vi kan konstatera att trots en liten förbättring så har vi fortfarande en del jobb att göra. I villahushållen slänger det cirka 53% rätt i sin soptunna och i flerfamiljshusen ligger siffran på 45%. Förra året hamnade bara ungefär en tredjedel rätt.

- Vi kan se att både villahushållen och flerbostadshusen sorterar ungefär hälften rätt i sina restavfallspåsar. Andra halvan är till största delen matavfall och förpackningar, säger Karin Axén, avfallsingenjör på Avfall VA.

Restavfallet (som tidigare kallades ”till förbränning”) körs idag till Sundsvall och förbränns till fjärrvärme i deras fjärrvärmeverk.

- Jag tror inte att det är många som vet om att vi faktiskt betalar för att få elda upp våra sopor i Sundsvall. En stor del av avfallstaxan går just dit. Om vi sorterade ut matavfall och förpackningar ur soppåsarna så skulle vi inte behöva köra lika många lastbilar med sopor till Sundsvall. Det skulle innebära att vi kunde använda taxepengarna till andra saker inom avfallshantering. Till exempel sådant som kan förenkla det här med avfallshantering för fler medborgare, säger Karin.

Förstora bilden

Klicka på bilden för att se den större.

Några enkla saker att komma ihåg när du sopsorterar:

  • Vad du gör spelar roll – det kan kännas lite hopplöst att se att grannarna inte sorterar så bra. Men vad DU gör spelar roll! Var inte en del av problemet, det blir inte sämre om du sorterar.
  • Aldrig plast i matavfallet – använd rätt påse, ta ut mögligt bröd eller ruttna grönsaker ur plasten innan du slänger dem i matavfallspåsen.
  • Sortera ut förpackningar – en förpackning är något som du köpt för att du ville ha innehållet. Sortera dem bland papper, glas, plast, metall och så vidare. Då blir det nya förpackningar av dem. Slänger du dem i soppåsen eldas de bara upp.

Plast i matavfallet är ett stort problem

När det gäller matavfallet ligger sorteringsgraden ganska lika mellan villorna och flerbostadshusen. Vi sorterar ungefär 95% rätt. Här är plasten det stora problemet.

- Det slängs mycket plast i matavfallet idag. I den här undersökningen vi gjort framkommer inte det så tydligt då allt avfall mäts i vikt. Plast väger inte så mycket och därför ser det ut som att det inte hamnar så mycket fel, men det räcker med att gå en vända längs komposthögarna på Gräfsåsen så ser man vilka mängder det är, förklarar Karin.

Just nu komposteras matavfallet på Gräfsåsens avfallsanläggning och blir till jord. Jorden används till att täcka över en gammal deponi. Om några år ska en ny anläggning stå klar där matavfallet ska bli till biogas. Då blir plasten ett ännu större problem eftersom den ställer till det i processen.

- Dels påverkas själva produktionen av gasen negativt men också den restprodukt som blir. Tanken är att vi ska få ut en sorts biogödsel som ska kunna användas på åkrar och fält. Det går inte om det är en massa plastrester i matavfallet.

Förstora bilden

Klicka på bilden för att se den större.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-07