Publicerad 2023-12-06

Nyhetsbrev landsbygdsutveckling Östersund December

Syftet med nyhetsbrevet är att stärka civilsamhället och vi som skickar ut är landsbygdsutvecklare och föreningsutvecklare. Kom gärna med input till oss om nyheter som kan vara relevanta för fler. Prenumerera på nyhetsbrevet om du vill vara säker på att få kommande utskick.

Person är ute och går med en hund i ett vintrigt landskap. I fjärran syns fjällen. 

Hej alla engagerade på landsbygden!

Nu är snöskottningen igång och julmarknaderna börjar hopa sig.

Glada nyheter är att vi i år satt rekord i antalet nomineringar till utmärkelsen Årets by och att det varit fantastisk läsning. Så många fina nomineringar som verkligen visar på vilka fantastiska platser vi bor på och hur mycket engagemang som finns för våra byar.

Tråkiga nyheter för det ideella engagemanget är nyheten om neddragningen för studieförbunden. De föreningar som tidigare samarbetat med studieförbund kommer eventuellt att påverkas negativt, då förbunden kommer att få dra ned på sin verksamhet.

Vill du hitta tidigare nyhetsbrev, finns de här. För att vara säker på att få kommande utskick, prenumerera på nyhetsbrevet. Och, sprid gärna nyhetsbrevet vidare!

Ha en fortsatt fin december!

Karin Ernehed, Jon Söder och Lena Byström

Vad är nytt?

Kulturbidrag till unga

Finns det ungdomar i byn med idéer på aktiviter de vill göra? Peppa dom att söka Kulturbidrag för unga, för undgomar mellan 13-25 år. Syftet med pengarna är att uppmuntra och stimulera unga människors engagemang och kreativitet och ge möjlighet till att vara del av kulturlivet och driva egna kulturprojekt. Pengarna kan sökas hela året om.

Sök Kulturbidrag till unga

Vässa ditt entreprenörskap

I Generatorn – lärprogrammet för hållbart entreprenörskap får du stöd att ta dina idéer till hållbart företagande. Du får hjälp att formulera och presentera dina idéer så att fler förstår vad du vill åstadkomma, tex. finansiärer eller andra du vill ha med på tåget. Generatorn ger dig verktyg som säkrar dina mål med en realistisk affärs- och handlingsplan. Du får kunskap att förverkliga idén inom din organisation eller med ett nytt företagande.

Läs mer på Coompanions sida

Här finns pengarna!

I höst håller Mikrofonden en utbildning i hur man hittar finansiering. Under fem pass får man kunskap men också möjlighet att jobba med en konkret affärsplan. Utbildningen blev snabbt fullbokad men är ni intresserad av att ta del av den, kontakta Mikrofonden för deltagande under våren 2024.

Läs information på mikrofondens sida

Utbildning för företag på landsbygd

Länstyrelsen erbjuder kurser och rådgivning, nu närmast inom kommunikation och marknadsföring. Använder ni sociala medier har ni möjligheten att lära er mer och bli bättre på att nå ut till er målgrupp. Företaget Trampolin är utförare och man kan anmäla sig på deras sida.

Läs mer här om Länsstyrelsens satsning här.

Vad är på gång?

Julmarknadskalender

NOVEMBER

DECEMBER

Alla arrangörer: glöm inte att lägga in era arrangemang på Visit Östersund för spridning!

Kommande händelser

Företagsfrukostar!

Östersunds kommun tillsammans med Coompanion bjuder in till tre företagsfrukostar i Lit, Brunflo och Orrviken. Fokus är att presentera och diskutera en möjlig finansieringslösning för små företag på landsbygder, inspirerad av näringslivet på Gotland.

Missa inte tillfället att vara med i samtalet, läs mer och anmäl dig här!

Fortfarande några Byapeng-stöd kvar!

Runt om på landsbygden finns ett enormt engagemang och en stor del av det som sker, sker tack vare ideellt arbete. Byapeng är en satsning på de ideella krafterna och för att främja aktiviteter och utvecklingsprojekt i byar i kommunen. På ett enkelt sätt kan ni ansöka om upp till 25 000 kr.

Ansök här

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-12-12