Publicerad 2024-04-29

Sömnadsoperatör – ny yrkesutildning i Östersund

I höst startar en ny ettårig yrkesutbildning till sömnadsoperatör i Östersund. Sömnadsoperatör är ett yrke där det är kompetensbrist, och syftet är helt enkelt att underlätta rekryteringen.

Närbild sömnad på symaskin

Foto: Håkan Wike

Bra samarbete en framgångsfaktor

Magnus Åkerblad på Lärcentrum i Östersund förklarar att utbildningen kommit på plats tack vare ett mycket bra samarbete.

- Vi är många som bidragit till att den nya utbildningen nu blir verkligen. De lokala textilföretagen, utbildningssamordnaren Nordiska Textilakademin i Borås, Arbetsförmedlingen och Lärcentrum.

Detta är ett gott exempel på att Lärcentrums arbete sträcker sig utanför det som normalt förknippas med kommunal vuxenutbildning.

- Vi är på tårna när det gäller att ta hit eller starta relevanta utbildningar, sett till de behov som finns hos de lokala arbetsgivarna, berättar Magnus. Här i Östersund har vi flera framgångsrika textilföretag med stort behov av kompetens, och då känns det extra roligt att vi fått till denna utbildning.

Ansökan öppnar i maj

Totalt rör det sig om 35 platser, varav 10 kommer att vara förlagda i Östersund. Ytterligare 10 platser hamnar i Nacka och resterande i Borås. Utbildningen startar 1 oktober. Ansökan öppnar i mitten av maj och man ansöker via Nordiska Textilakademin.

Om Lärcentrum

Det är Lärcentrum Östersund som erbjuder och ansvarar för vuxenutbildning i Östersunds kommun. Lärcentrum är en mötesplats för studier och kompetensutveckling. Det är också en motor i det lokala och regionala utvecklingsarbetet.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-29