Publicerad 2024-05-16

Du är viktig i din tonårings liv!

Efter valborg vittnade polisen om ett stökigt firande med många berusade ungdomar, som befann sig i centrala stan sent på natten. Som tur var inträffade inga större incidenter den här gången, men vi vet att riskerna för att råka ut för olyckor, bli utsatt för våld eller göra något som man ångrar dagen efter ökar vid alkoholkonsumtion.

bild på ungdomar i centrala östersund

Foto: Göran Strand

Polisen efterfrågar ett större föräldraansvar vid firanden och högtider

Nu följer våren, en tid med många högtider och firanden. Som förälder har du ett ansvar att se till att firanden sker på ett sätt som är tryggt för din ungdom. Polisen efterfrågar ett större föräldraansvar.

Vi vill påminna om att ungdomar bryr sig om vad föräldrarna säger - även om det inte alltid verkar så. Visa att du bryr dig, att du alltid finns där och att du gärna lyssnar.

Hur du som vuxen agerar och vad du säger har stor betydelse för hur ungdomar i din närhet förhåller sig till alkohol och andra droger. Forskning visar att barn som vet att deras föräldrar inte accepterar att barnet dricker alkohol före 18 års ålder gör senare alkoholdebut och dricker mindre.

Kom ihåg till dig som förälder

  • Säg nej och sätt tydliga gränser. Sätt tydliga gränser kring alkohol och andra droger och berätta varför du tycker och tänker som du gör. Det kan hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med.
  • Ta stöd av andra föräldrar. Kom gemensamt överens om regler, till exempel om tider och platser de får vistas på. Tillsammans kan ni stötta varandra.
  • Kräv att din tonåring berättar vart hen är och att ni håller kontakt under kvällen.
  • Var tillgänglig och beredd att svara i telefon och hämta hem ditt barn om du vet att hen är ute.
  • Ta en extra kvällspromenad när du vet att ungdomarna ska vara ute. Ju fler vuxna ute, desto tryggare miljö.
  • Du är en viktig vuxen även för andra ungdomar i din tonårings liv.

Läs mer på www.fullkoll.nu

Kommunens arbete

Som kommun arbetar vi för att öka den sociala närvaron och ha fler vuxna ute i samhället. Utifrån det skapar vi lägesbilder, till exempel över vad många unga samlas och vad de gör. Vi har också uppsökande verksamhet, såsom uppsökande teamet (fältare), mobila fritidsledare (ungdomsgruppen) och nattvandrare (nattvandring.nu) till de platser som många ungdomar samlas på.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-05-16