Publicerad 2024-06-10

Positiva tongångar när e-sporten intog Östersunds hockeyarena

I helgen var Östersund Arena oigenkännlig för de som främst förknippar den med hockey. För första gången arrangerades SubZero e-games som har målet att göra Östersund till Norrlands huvudstad för e-sport.

Översiktsbild inifrån Östersunds Arenas hockeyhall, i mörker och upplyst av de alla datorskärmar som används av LAN-deltagarna.

Här brukar spelas hockey i normal fall. Men nu var det 400 datorspelande personer som intog rinken, dygnet runt.

– Det blev till och med bättre än vi tänkt oss. Vi fick till en upplevelse och har fått enormt positiv respons från folk som varit här – barn, föräldrar, företag och sponsorer, säger projektledaren och initiativtagaren Alee Farrohi.

Östersunds kommun är en av de aktörer som stöttat SubZero e-games.

– Vi tycker att det är ett fantastiskt initiativ. Vi vill att Östersund ska vara heltäckande inom sport, oavsett om den sker i den digitala eller fysiska miljön. E-sporten vänder sig dessutom till en delvis ny och bred målgrupp, säger Putte Eby, eventansvarig på Östersunds kommun.

Bra kompetens

– Evenemang av olika slag är otroligt viktiga för att skapa en attraktiv plats för de som redan bor här och för de som också besöker oss och kanske har börjat fundera över att flytta till vårt fantastiska Östersund. Här fyller SubZero e-games en viktig funktion. Tänk att det skapats ett nytt evenemang som varje år kan dra hundratals ungdomar till Östersund, ungdomar som besitter mängder med kompetens som både offentlig och privat verksamhet på olika sätt kan dra nytta av, kommenterar Fredric Kilander, näringslivschef.

E-sporten, som numera är medlem i Svenska riksidrottsförbundet, lockade kring 400 LAN-deltagare till Östersund Arena. Det arrangerades turneringar i CS, Fifa och Fortnite – med prispengar. Dessutom bjöds på expo och föreläsningar. I CS (Counter-Strike) fanns bland annat fyra inbjudna proffslag.

Deltagarna i stort kom till stor del från länet, men det fanns även tillresta från övriga Sverige, Danmark och Norge.

Önskar samarbete

– Tack vare den fina respons vi fått kan jag med ganska stor säkerhet att vi kommer att köra igen nästa år, om vi får det. Men just nu ska vi vila lite, man blir trött efter en sådan här helg, säger Alee Farrohi med ett leende.

Stora e-sportevenemang är nytt i Östersund och därför har det inte varit lika lätt att hitta funktionärer som för inarbetade gäng som till exempel skidskyttet.

– Det är eldsjälar som gjort evenemanget möjligt, och våra volontärer ställde verkligen upp till hundra procent. Men en önskan inför framtiden vore kanske att man kan hitta ett samarbete med andra sporter, säger Alee Farrohi.

En spin-off på SubZero kommer att synas på kommande fotbollsturneringen Storsjöcupen första veckan i juli. Då spelas för första gången även en e-sportturnering i Fifa.

Ett CS-lag sitter och spelar match på scenen.

På den stora scenen avgjordes slutspelet i CS-turneringen. Fyra inbjudna proffslag fick ta sig an fyra kvalvinnare.

Äldre kvinna sitter vid en datorskärm och spelar.

Det är inte bara ungdomar som gillar gaming. Riksbekanta "Fornitefarmor" var på plats och fick både ställa upp på idolbilder och skriva autografer.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-06-10