Gemenskap och framåtanda i Singsjön – Årets by
Att anlända till Singsjön denna maj-dag känns nästan som att kliva in i en tavla, men den harmoniska atmosfären; de grönskande ängarna som sträcker sig ned mot sjökanten och de vackert utplacerade husen i landskapet, är förledande. Det här är ingen plats där tiden stannat. Här händer det saker. Hela tiden.
– Jag tycker att Singsjön är ett lysande exempel på hur starkt lokalt engagemang och gemenskap kan skapa en levande och framgångsrik bygd. Genom att hålla fast vid våra traditioner men samtidigt vara öppna för nya idéer och initiativ, har vi visat att även mindre samhällen kan blomstra, säger bygdeföreningens ordförande, Olle Hansander.
Gemenskap och aktiviteter
Föreningen och Bystugan är navet för byns gemenskap. De ideella krafterna i föreningen är en stor del av byns själ, något som märks tydligt genom de många som ställer upp för att hjälpa till. Den här lördagen har ett dussintal bybor mött upp för att fixa i de gemensamma lokalerna och räfsa löv, innan man avrundar med en gemensam grill-lunch.
– Ja, det råder då ingen brist på engagemang. En av de största aktiviteterna i närtid är en stor orienteringstävling där föreningen ansvarar för serveringen. Under sommaren hålls det traditionella midsommargudstjänster och andra firanden som drar mycket folk. Föreningen har också planer på att renovera köket i skolhuset för att förbättra serveringsmöjligheterna under sommarens evenemang, säger Olle Hansander.
Årets by
Att Singsjön fick utmärkelsen Årets By har gett en boost för byns sammanhållning och engagemang, inte minst genom det ekonomiska bidraget till köksrenoveringen.
– Vi är stolta över vår gemenskap och jag ser utmärkelsen som ett kvitto på det långvariga engagemang och den starka sammanhållning som råder här i byn. Även om jag själv är ganska nyinflyttad, så är det något jag verkligen har märkt av och kan skriva under på, säger Ingegärd Pettersson, som också är med i bygdeföreningens styrelse.
En lång historia av samarbete
Bystugan i Singsjön har en lång och anrik historia. Från början var det en flyttande folkskola som flyttade mellan gårdarna fram till 1914, då det nuvarande skolhuset byggdes. Skolan användes som undervisningslokal fram till 1956 och har sedan dess fungerat som en samlingslokal för byns invånare. I sig själv kan man säga att byggnaden symboliserar hur byn genom tidens gång varit anpasslig och på så vis fortsatt vara relevant och betydelsefull.
– Som många andra byar står Singsjön inför utmaningar med en åldrande befolkning och ett behov av fler unga familjer, men på senare tid har vi faktiskt blivit fler. Vi jobbar på ganska aktivt för att locka fler bofasta, och genom att fortsätta att vara en levande by med stark sammanhållning och god grannsämja är jag säker på att vi kommer att vara framgångsrika. När jag själv flyttade hit kände jag direkt att jag kommit hem, så jag är helt övertygad, säger Ingegärd Pettersson.
Nominera till Årets by
Bor du i Årets by? Eller vet du om någon by som förtjänar att bli utnämnd till Årets by i Östersunds kommun? Då ska du passa på att nominera din favorit innan 25 oktober.
Förutom äran så får vinnaren av utmärkelsen 40 000 kronor att använda till byns utveckling!
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera