Publicerad 2024-07-03

Misstänker du att någon i din närhet utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck? – Kontakta oss på centrum mot våld

Även om du är osäker på om situationen faktiskt rör sig om hedersrelaterat våld och förtryck, uppmanar vi dig att höra av dig. Vi erbjuder rådgivning både för dig som uppmärksammar våldet och personer som är direkt drabbade.

Två killar som håller varandra i handen

För många är sommarlov och semester efterlängtad och härlig paus, men för andra väcker tiden oro och ångest eftersom kontakten med omvärlden ( till exempel arbete, skola, aktiviteter) tar paus.

Så här kan hedersrelaterat våld yttra sig

  • Kontroll över individens livsval och frihet samt genom hot och begränsningar.
  • Begränsningar i personliga val, som klädsel, umgängeskrets, partner, fritidsaktiviteter och utbildningsvägar.
  • Överdrivet ansvar för hushållssysslor och omvårdnad av yngre syskon.
  • Övervakning och kontroll från familjemedlemmar, vilket kan inkludera både fysisk och digital bevakning.
  • Fysiskt våld såsom knuffar, sparkar, slag och dra i håret
  • Psykiskt våld, hot om våld och glåpord

Det här kan du göra

  • Erbjud ditt stöd. Att lyssna utan att döma kan uppmuntra den drabbade att dela med sig mer om sin situation.
  • Frågor som "Vilka regler gäller i ditt hem?" och "Vad händer om du bryter mot dessa regler?" kan främja en öppen dialog.
  • Kontakta oss på telefon: 0200- 120 145 eller fyll i vårt kontaktformulär . Du kan vara anonym i det första samtalet med oss. Vi arbetar för hela Jämtlands län.

 

Fakta

Hedersrelaterat våld och förtryck kan ses som ett samlingsbegrepp för användandet av kontroll, hot, isolering, förskjutning och våld i syfte att tvinga en familjemedlem till lydnad, för att upprätthålla en familjs och släkts heder eller anseende. Det kan också handla om att återupprätta familjens eller släktens anseende om det anses ha skadats.

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld i Jämtlands län är en ny gemensam satsning mellan kommunen, sjukvården och rättsväsendet, för att skapa medvetenhet och stödja de som behöver det mest.

Målet är att sprida kunskap och samverkan för att stödja utsatta barn och vuxna. Alla ska få rätt stöd och hjälp oavsett vart i länet man bor.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-07-03