Publicerad 2025-10-22

Krav på märkning av kött - här finns informations­material

Sen den 1 mars 2025 finns nya regler om köttmärkning som gäller restauranger och storkök. Östersunds kommun har tagit fram informationsmaterial som gör det tydligt vad som gäller.

För restauranger, storkök, cateringföretag och motsvarande storhushåll gäller det att kunna informera gästerna om vilket land köttet kommer ifrån. Man måste också informera om det är kött från nöt, gris, får, get eller fjäderfä.

Kravet gäller när mat serveras eller hämtas på plats, men inte vid utkörning eller hemleverans. Och det räcker att uppgifterna finns där maten serveras eller hämtas. Den behöver inte finnas i appar, webbplats eller i beställningssystem.

Vad gäller?

Kravet gäller färskt, kylt eller fryst och malet kött från:

  • nötkreatur
  • gris (inklusive vildsvin)
  • får (inklusive mufflonfår)
  • get
  • fjäderfä

Kravet gäller inte för:

  • häst-, ren- eller älgkött
  • inköpta, bearbetade köttprodukter som marinerad kyckling, färdiga köttbullar eller bacon
  • buljong, fond, sky med mera

Här finns infomationsmaterial med lappar att skriva ut och sätta upp pdf, 171.8 kB.

De informerar både om rättigheten att få information om köttets ursprung och allergener.

Mer information finns också på Livsmedelsverkets sida

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-10-22