Publicerad 2018-11-22

Pengar till bibliotekets projekt för asylsökande

Länsstyrelsen ger Östersunds bibliotek 300 000 kronor för att de ska kunna fortsätta driva sina projekt för asylsökande.

Inom projektet besöker Östersunds bibliotek olika mötesplatser för att komma i kontakt med asylsökande. Där pratar de tillsammans om vad de asylsökande är intresserade av, vad biblioteket kan erbjuda och hur biblioteket kan utveckla verksamheten för att erbjuda relevanta aktiviteter.

– Vi vill att alla medborgare ska ha en chans att påverka vår verksamhet, och vi får reda på vad de efterfrågar genom att föra en dialog med våra besökare. Asylsökande har inte haft de förutsättningarna tidigare, men vi vill nu ändra på det. De här medlen från Länsstyrelsen är en viktig del i arbetet, som ger oss möjlighet att fortsätta åka ut och träffa nya personer, säger Daniel Fahlén som är bibliotekarie och ansvarig för projektet vid Östersunds bibliotek.

Med de ekonomiska medlen kan Östersunds bibliotek fortsätta driva verksamheten minst till sommaren 2019.

Bokcirklar planerade framöver

Under det kommande året arbetar Östersunds bibliotek vidare och har redan planerat nästa aktivitet. Det är då dags för bokcirklar tillsammans med Röda korset. Bokcirklarna kommer vara utformade efter de asylsökandes behov men öppna för alla medborgare.

Samverkan för att erbjuda verksamhet

Inom projektet samverkar Östersunds bibliotek med andra organisationer för att erbjuda aktiviteter. Bland annat har språkcaféerna skett i samarbete med Röda korset och körkortsutbildningen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan.

– Vi är en offentlig mötesplats som är öppen för alla, dit människor kommer och faktiskt kan mötas och se varandra. Vi är bra på, men kan givetvis även bli bättre på, att vara en mötesplats där även andra aktörer kan hålla aktiviteter för asylsökande, säger Daniel.

För frågor och ytterligare information, kontakta:

Daniel Fahlén, bibliotekarie och ansvarig för projektet, Östersunds bibliotek, telefon:
063 14 40 65

Sidan uppdaterad 2018-11-22

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen