Publicerad 2018-11-26

Projekt har lotsat utlandsfödda till arbete i vård och omsorg

På tisdag träffas representanter från 11 kommuner i Jämtland och Västernorrland i Östersund. Då blir det avslutningsseminarium för KIVO-projektet*, som startade i september 2016.

Målet har varit att lotsa långtidsarbetslösa, utrikesfödda till en undersköterskeutbildning med slutmålet att få en anställning inom vård och omsorg.

En av dem som deltar i seminariet är Abdu från Strömsund, som nu utbildar sig till undersköterska. Abdu kommer att dela med sig av sin resa, som deltagare i KIVO-projektet.– Projektet tar slut men vi kommer att fortsätta arbeta efter samma metod för att få fler utrikesfödda till våra verksamheter, berättar Kristina Lindholm en av projektledarna för KIVO i Östersunds kommun.– Vi har haft många deltagare med ett stort intresse och engagemang för att jobba med människor. Med rätt stöd och språkträning kan många av dem gå vidare och utbilda sig till undersköterskor.

I korthet har metoden gått ut på att utrikesfödda som har intresse för att jobba inom vård och omsorg har fått praktisera med stöd av en handledare. Totalt har över 350 handledare utbildats i projektet. De har varit stöd till deltagarna på arbetsplatsen. Parallellt med praktiken har deltagarna kunnat studera svenska och senare läsa till undersköterska.

Av de totalt 236 personer som deltagit i projektet har 56 fått arbete, 26 studerar just nu till undersköterska eller vårdbiträde. Många har praktik eller studieförberedande aktivitet. Totalt har 123 personer utvecklat sitt svenska språk så att de nu bedöms vara anställningsbara av arbetsgivaren.

Pressen inbjuds att delta. Kom gärna till lunch-pausen då det finns utrymme för intervjuer.

Välkommen!

Tid: Tisdag 27 november 12.00

Plats: OSD, vi möter i foajén.

För mer information kontakta: Kristina Lindholm, 072-518 90 34

*KIVO= kvalitetssäkrad inkludering i verksamhet och organisation. Projektet är ett nära samarbete mellan kommunerna, Arbetsförmedlingen och Kommunal.

Sidan uppdaterad 2018-11-26

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen