Publicerad 2019-01-09

Trippla parasporttävlingar

Dubbla världscuptävlingar i skidor och skidskytte, och en hockeyturnering i Östersund 12 – 19 januari.

Mer än 100 parasportare kommer till Östersund från världens alla hörn för att tävla i paraishockey samt två världscuptävlingar i skidskytte och längdskidor. Östersund har ansökt om att få anordna tävlingarna som ett led i satsningen att stärka Östersund som evenemangsstad.

– Skidskyttestadion är den bästa i Sverige och av hög internationell klass. Arenans potential är stor året om, och självklart ska vi jobba för att Östersund är Sveriges bästa parasportort. Östersund ska vara en inkluderande stad tillgänglig för alla, säger Göran Matzén, projektledare vid Östersunds kommun.

Ett Östersund tillgängligt för alla

Satsningen på parasport handlar dels om att attrahera fler stora evenemang men också om tillgänglighetsanpassning av kommunens arenor.

– I Östersund arbetar vi inom hela kommunen med tillgänglighetsfrågor. Skidstadion och våra arenor utvecklas ständigt och parasporten är en del. Just nu tittar vi på uppgradering av två arenor inför tävlingar 2020 med bland annat floor hockey, innebandy och speed skating. Tillgänglighetstänket gör det bättre för alla och det ska bli oerhört intressant att få feedback och utvärdering från de tävlande och arrangörer efter tävlingsveckan, säger Göran.

Satsning på träningsturism och kommersiell utveckling av Arenabyn

Flera nationer har fått upp ögonen för träningsmöjligheterna i Östersund. Efter tävlingarna har parasportare visat intresse för att stanna kvar för vidare träning. Just träningsturismen är ett annat område där Östersund har flera projekt i gång.

– Inte minst utifrån den aspekten är arrangemang av den här kalibern otroligt viktiga. Vi arbetar ständigt med utveckling och anpassning av Arenabyn. Evenemang som dessa bidrar till att stärka Östersund som naturligt centrum för parasport, och hjälper oss attrahera träningsintresserade. Under tävlingarna får vi möjlighet att visa upp våra arenor, vårt utbud till träning och staden, säger Göran.

Tävlingarna arrangeras av Parasportförbundet Jämtland Härjedalen, Östersunds skidlöpareklubb, Biathlon Östersund och Östersunds Ishockeyklubb. Östersunds kommun lånar ut arenor och bidrar med arrangemangsstöd.

För frågor och ytterligare information, kontakta:

Göran Matzén, projektledare vid Kultur- och fritidsförvaltningen, Östersunds kommun: 063‑14 37 52.

Sidan uppdaterad 2019-01-09

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen