Publicerad 2019-02-25

Lansering av samåkningsapp

Res hållbart under Skidskytte-VM med samåkningsapp

 För att underlätta att transportera sig hållbart under Skidskytte-VM har Östersunds kommun, Länsstyrelsen Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen köpt in en samåkningsapp till VM.

– Det är viktigt att göra det lätt att välja hållbara alternativ, även för de som måste ta bilen, säger Anne Sörensson, klimatsamordnare på Östersunds kommun.

– Vi måste jobba tillsammans för att få till hållbara alternativ för transport, och det har varit ett fantastiskt samarbete mellan Regionen, Länsstyrelsen och kommunen som har lett fram till den här appen, säger Jimmy Anjevall, projektledare på Energikontoret Region Jämtland Härjedalen.

Med samåkningsappen kan du enkelt samåka till och från Arenan. Ladda bara ner appenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, skapa ett kontolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och lägg ut att du kan skjutsa eller behöver skjuts. Sen matchas du automatiskt med en passande förfrågan. Snabbt, smidigt och enkelt. Du minskar trafikkaoset och reser hållbart i och med att du åker med en full bil.

– Det är många som åker med tomma platser i bilarna. Om vi samåker istället blir det färre bilar ute i trafiken, vilket ger minskade utsläpp. VM är ett bra tillfälle att testa samåkning eftersom det är många som kommer vilja åka till samma plats samtidigt. Kasnke är det många som samåker för första gången inder VM och lockas till att fortsätta även efter VM, säger Sofie Hjortsberg, projektledare på länsstyrelsen Jämtlands län.

Det kommer att märkas i trafiken att det är VM, med vissa störningar och avstängda gator. Även därför är det bra om fler samåker så det blir färre bilar och minskad trängsel - vilket gör att det går snabbare och säkrare att ta sig från punkt A till punkt B.

Förutom att samåka går det att ta VMs elbussar gratis från Stortorget till Arenan, vanliga stadsbussen linje 14 till Ica Maxi, minitåg coh såklart går det bra att cykla eller gå till Arenan.

Skidskytte-VM i Östersund äger rum 7-17 mars 2019. Det är Östersunds andra VM i skidskytte, förra gången vi stod värd för mästerskapet var för tio år den, 2008.

 

För frågor och ytterligare information, kontakta:

Anne Sörensson, klimatsamordnare Östersunds kommun: 070-600 51 31
Sofie Hjortsberg, projektledare Länsstyrelsen Jämtlands län: 076-546 01 94
Jimmy Anjevall, projektledare Energikontoret Region Jämtland Härjedalen: 070-710 78 01

Hur fungerar appen?

  • Ladda ner appen Freelway via App Store, Play Butik eller liknande.
  • Skapa ett konto här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Logga in med kontot i appen. Har du laddat ner appen tidigare och redan har ett konto kan du inte använda det för att få tillgång till samåkningstjänsten under Skidskytte-VM, utan du måste skapa ett nytt konto via länken.
  • Lägg till en förfrågan om skjuts eller erbjud plats i din bil, från vart och till vart, och så matchas du automatiskt ihop med en passande förfrågan.
  • Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen Jämtlands län erbjuder samåkningstjänsten kostnadsfritt under Skidskytte-VM.
Sidan uppdaterad 2019-02-25

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen