Publicerad 2019-04-15

Strålande tider för solceller

Den 4 april säkerställde Regeringen att fortsatt stöd för solceller kommer att ske under 2019. Stödet har enligt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund haft en mycket hög förfrågan.

I vårändringsbudgeten kommer 300 miljoner kronor att tillföras i budgeten för 2019, vilket gör att den totala budgeten av direkt stöd till utbyggnaden av solceller hamnar på 736 miljoner kronor. Detta innebär att investeringsstödet till solceller kan lämnas till betydligt fler projekt än tidigare. Bidraget ges till privatpersoner, företag och föreningar och är max 20 procent av det totala priset. Ekonomin ser god ut utifrån att priserna på solceller har sjunkit samt att elpriserna har ökat.

Sen 2009 har 321 privatpersoner i Jämtlands län som ansökt om stöd till utbyggnad av solceller fått stöd utbetalat. Av dessa så är 124 i ÖStersunds kommun.

Förutom att solceller bidrar till minskad klimatpåverkan genom att konkurrera med fossila energikällor så är fördelen med solceller att dina energikostnader kan minska på lång sikt.

Jämtland och Östersund har många soltimmar under sommarhalvåret och det kalla klimatet ökar verkningsgraden på solcelerna. På Östersunds kommuns hemsida finns det en solkarta där du kan se hur just ditt tak passar för solceller. Producera el under sommaren och byt den mot el på vintern med hjälp av ditt energibolag.

En villa med cirka 60 kvadratmeter solceller kan producera upp mot 7000 kwh med en incetering på cirka 100 000 kronor, med bidrag inräknat. Det är en återbetalningstid på max 10 år.

 

För ytterligare information, kontakta:

Helena Jansson, energi- och klimatrådgivare Östersunds kommun.
063-14 47 71

Sidan uppdaterad 2019-04-15

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen