Publicerad 2019-06-11

Över en miljon kronor till Östersunds bibliotek

Pengar till biblioterapi, personalutbildning inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt för att nå icke-användare. Det är de tre projekt som Kulturrådet beviljat Östersunds bibliotek 1 055 000 kronor för att fortsätta arbeta med.

500 000 kronor ska hjälpa biblioteket locka till sig fler ”icke-användare”

Kulturrådet beviljar biblioteket 500 000 kronor för att de ska kunna undersöka hur de kan skapa en mer inkluderande verksamhet för icke-användare, det vill säga de som inte använder biblioteket idag. Bland annat kommer biblioteket göra intervjuer med icke-användare samt analyser av befolkningsdata och demografi. Undersökningen ska hjälpa biblioteket med en ökad förståelse om varför dessa personer inte nyttjar biblioteken och dess tjänster.

– Genom den här studien kommer vi mer effektivt kunna inkludera fler i vår verksamhet. Att få deras syn på våra tjänster, vilka utmaningar de möter och hur de ser på biblioteket ger oss en ökad förståelse och en än mer relevant verksamhet, säger Maj Eriksson, bibliotekschef vid Östersunds bibliotek.

330 000 kr för att arbeta med biblioterapi

Biblioteket får även 330 000 kronor för att fortsätta sitt påbörjade arbete med biblioterapi. Det är en terapiform där läsning av böcker och samtalet kring dessa är i fokus. Man kan bearbeta minnen, händelser och erfarenheter och utifrån detta kan man få ett ökat välbefinnande och få nya infallsvinklar på sin livssituation.

Tack vare medlen kan biblioteket starta upp biblioterapeutiska grupper för de som är i störst behov av det, både i och utanför biblioteket. Bland annat ska biblioteket starta grupper för personer som lever i utanförskap, nyanlända kvinnor samt utöka det arbete som skett under föregående år tillsammans med familjehemsteamet och socialtjänsten.


225 000 kronor för att utbilda personal inom området NPF

Biblioteket har även sökt och blivit beviljade medel för att kunna utbilda personalen och öka deras kompetens kring mottagande av personer med neuro­psykiatriska funktions­nedsättningar. Utbildningen är en del i bibliotekets tillgänglighets­anpassning, där de tidigare anpassat lokaler och satsat på utbildning inom andra områden.

- Vi vill med dessa medel ta hjälp av externa aktörer och ta fram en internutbildning som främjar ett mer inkluderade arbets­sätt och ett initierat bemötande av personer med en neuro­psykiatrisk funktions­nedsättning, säger Maj Eriksson.

Vid frågor eller mer information, kontakta:

Maj Eriksson, bibliotekschef vid Östersunds bibliotek på telefon: 063 14 30 48.

Sidan uppdaterad 2019-12-10

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen