Publicerad 2019-06-20

”Läget är akut”
– Familjehemscentrum efterlyser engagerade familjer i Jämtland

Just nu står närmare 30 barn, allt från spädbarn till tonåringar, i Jämtlands län utan den familjehemsplacering som i många fall skulle betyda oerhört mycket för deras mående och utveckling.

Under ett år brukar det totala antalet barn som behöver placeras vara runt 100 barn i länet. Den siffran är ganska stabil, men nu börjar det bli riktigt ont om familjer som ansöker om att få bli familjehem. Obalansen mellan tillgång och efterfrågan är mycket påfrestande för länets socialtjänster, som nu efterlyser ett ökat engagemang.

– Jag tycker att ordet ”akut” ska användas med försiktighet, men situationen just nu är verkligen akut. Antalet intresseanmälningar har minskat stadigt under det senaste året, och är nu nästan nere på noll, säger Maria Moralo, som är enhetschef på Familjerättsgruppen och Familjehemscentrum i Jämtlands län på Socialförvaltningen i Östersund.

Barnen som just nu står på kö har olika former av tillfälliga lösningar, och alternativet till en kommunal familjehemsplacering är en placering via ett konsultföretag.

– Ofta innebär en konsulentstödd placering att de geografiska avstånden blir långa. Det är absolut bättre med placeringar i vanliga familjer, här i länet, säger Maria Moralo.

Ett familjehem är en helt vanlig familj som på uppdrag av socialnämnden öppnar sitt hem mer stadigvarande för barn eller ungdomar. Uppdraget kan gälla kortare eller längre tid. I Jämtlands län har alla kommuner gått samman och bildat Familjehemscentrum (FHC) som rekryterar, utreder och utbildar blivande familjehem.

För ytterligare information kontakta:

Maria Moralo, Enhetschef, Telefon: 063-14 39 30

Sidan uppdaterad 2019-06-20

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen